Кернес хоче запустити метро у Харкові 12 травня

Фото: www.metro.kharkov.ua

Мер Харкова Геннадій Кернес заявив про намір відновити роботу Харківського метрополітену 12 травня.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Кернеса виданню “Страна”.

“12 травня ми хочемо запускати метро в Харкові. У жодній країні світу не закрили метро. Навіть в Італії та Іспанії працювало метро. В Кабміні цього не розуміють. Вони вважають, що це розсадник коронавируса. Але це не так, тому що в підземці працюють потужні витяжки. Ми готові пускати в вагони лімітовану кількість осіб, щоб не було товкотні. До того ж, це зручний вид транспорту і найдоступніший. Метро має їздити. У всьому іншому будемо синхронізуватися з наказами уряду “, – заявив Кернес.

Також він поскаржився, що не може додзвонитися прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

“Уряд діє нерозумно по відношенню до критичної інфраструктури міст. Ми хочемо донести це до прем’єр-міністра, але я не можу до нього додзвонитися. Уже тиждень. Трубку не бере. Тому розповім вам. Я хочу добитися, щоб з нами по-серйозному поговорили по темі пасажирських перевезень. Мене дуже хвилює Харківське метро. Метрополітен є всього у трьох містах України, включаючи Харків. Перевозить 2 млн чоловік. Якщо Кабмін не дозволить запустити метро зараз і не компенсує нам збитки від замороженого метрополітену, то треба, щоб люди знали, хто в цьому винен. А винен Шмигаль. Збитки – сотні мільйонів. Це величезний інфраструктурний об’єкт, який не можна зупиняти, поїзди повинні їздити, інакше вони простоюють та іржавіють “, – додав Кернес.

Раніше “Страна” повідомила з посиланням на джерело в Адміністрації президента, що метро в країні буде закрито ще орієнтовно близько двох місяців. Передбачається, що за найоптимістичніших прогнозів підземка у Харкові, Києві та Дніпрі запрацює наприкінці червня або на початку липня. При цьому масковий режим буде діяти ще довше – до кінця поточного року або навіть довше.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив в ефірі “Українського радіо”, що метро в Україні планують відкривати в два етапи: спочатку для окремих категорій громадян і з певними обмеженнями, а потім для інших пасажирів. Працювати в звичайному режимі метрополітен почне на передостанньому етапі ослаблення карантину.