Кернес відмовився зупиняти метро у Харкові

Фото: Харківський Метрополітен

Мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що він не буде виконувати розпорядження президента Володимира Зеленського про закриття метрополітену на час карантину.

Про це Харків Times дізнався з публікації Української правди.

“Я проти закриття метро і закривати його не збираюся! Метро користуються всі категорії пільговиків. Вважаю абсолютно необгрунтованим таке рішення для міста, де не зафіксовано жодного випадку захворювання. Люди повинні якось їздити на роботу і пересуватися”, – цитує видання слова Кернеса.

Президент України Володимир Зеленський заявил в прямому ефірі телеканалу ICTV, що необхідно не чекати збільшення кількості людей, які захворіли, а зачинити “все, де є велике скупчення людей.

“Метрополітен – це пріоритет”, – наголосив він.

Зеленський пригрозив Кернесу кримінальною відповідальністю у разі вчинення ним протиправних дій.

“Я прочитав те, що сказав пан мер. Я думаю, що вся відповідальність, кожна хвора людина в Харкові чи кожна… ну, не хочу казати про летальні випадки, вірю, що там їх не буде – це буде повністю його зараз відповідальність. А ще, з іншого боку, скажу вам відверто, якщо він буде… скажу так, дуже обережно, якщо він буде порушувати закон, а він вже починає це робити, то його особисто чекає кримінальна відповідальність”.

Відповідаючи на питання, як людям добиратися на роботу, Зеленський сказав: “Я хотів би, щоб всі були вдома, це найліпший варіант боротьби з коронавірусом. Але якщо ми їдемо і користуємось транспортом, будь ласка: маршрутки, таксі, тролейбуси, трамваї. Так, в маршрутках ми запровадили їхати 10 людей – не більше. У тролейбусах по 20 людей, і в трамваях – теж по 20 людей у одному вагоні. Інших варіантів, як доїхати на роботу, немає. Ще можна пішки”.

Зеленський також заявив, що він говорив з представниками великого бізнеса про те, щоб вони пускали окремі маршрутки та автобуси, які будуть доставляти працівників на роботу.

“Ми вирішуємо пріоритетні питання, пріоритетне – життя людей, потім – робота”, – сказав Зеленський.

Як повідомляв Харків Times, президент Володимир Зеленський звернувся до нації із черговою відозвою, у якій закликав Кабмін із 18 березня зупинити метро у тих містах, де воно є, а по всій країні заборонити провозити більше 10 осіб у салонах маршрутних таксі та більше 20 осіб – в автобусах, тролейбусах і трамваях. Будь яке міжміське та міжобласне сполучення президент також планує припинити.