Суд зобов’язав орендаря повернути 627 га землі вартістю майже 55 мільйонів гривень

Фото: openforest.org.ua

Господарський суд Харківської області зобов’язав підприємство повернути у відання держави землі загальною площею 627 га вартістю 54,5 мільйона гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Ділянку площею 627 га з багаторічними насадженнями підприємство отримало в оренду згідно договору з Харківською РДА від 10 листопада 2004 року. У 2008 році вказаний договір в судовому порядку визнаний недійсним і державну реєстрацію договору оренди цієї земельної ділянки скасовано.

Встановлено, що умовами договору передбачалось що в разі припинення дії договору орендар повертає земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду, згідно з проектом рекультивації земельної ділянки. Однак проект рекультивації земельної ділянки не розроблявся та на розгляд місцевій державній адміністрації не подавався.

Всупереч рішенню суду підприємство впродовж 2009-2017 року використовувало 627 га землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Зокрема, підприємство здавало в оренду сади, які розташовані на цих землях.

Рішення Господарського суду про повернення державе 627 га землі орендар ще не виконав, оскільки триває час на апеляційне оскарження.

Як повідомляв Харків Times, в Україні проведуть інвентарізацію лісів.

До Зміївського районного суду Харківської області було подано вісім позовних заяв щодо повернення у власність держави незаконно відчужених земель, що розташовані на території національного природного парку «Гомільшанські ліси».

33 посадовців лісових господарств Харківщини підозрюють у незаконній вирубці лісу.