Харківський суд випустив із СІЗО можливого кілера для обміну за “планом Зеленського” – документ

Поліція працює на місці вбивства у ресторані "Норма"

Дзержинський районний суд м. Харкова 26 грудня змінив запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов’язання Максиму Мисяку, якого підозрюють у вбивстві на території міста трьох людей та замаху на вбивство. Своїм рішенням суд частково задовільнив клопотання прокуратури.

Про це Харків Times дізнався з фотокопій рішення суду та клопотання прокуратури, які оприлюднив на своїй сторінці у Facebook юрист Олександр Каленик.

Максима Мисяка підозрюють у вбивстві вночі 1 серпня 2013 року у Харкові Ярослава Бисаги – власника та керівника фірми “Омега-Автопоставка”. Також його підозрюють у розстрілі з автомату Калашнікова 9 березня 2014 року у ресторані “Норма” на проспекті Науки Євгена Слоневського (який, за даними ЗМІ, займався “обналом”) та його знайомого лікаря Олега Литвинова (при цьому був поранений в руку офіціант). Також слідство підозрює його у підготовці замаху на бізнес-партнера Арсена Авакова та депутата Харківської обласної ради (у той час) Ігоря Котвицького.

Згідно з документами, Мисяку інкримінують скоєння злочинів за ч. 1 ст. 14. п.п. 5, 6, 11. 12. 13 ч. 2 ст. 115 (вбивство), ч. 2 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу.

“Відповідно до домовленостей між Україною та Російською Федерацією планується одночасне звільнення осіб, які підозрюються (обвинувачуються) у вчиненні злочинів або засуджені, і кримінальні провадження стосовно яких перебувають у провадженні органів досудового розслідування в судах України, на військовополонених українських військовослужбовців та заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. З метою реалізації Мирного плану Президента України, на виконання завдань, покладених на Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб у районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, встановлено, що тримання під вартою Мисяка М.В. може негативно вплинути на процес звільнення заручників з числа військовослужбовців ЗС України та інших осіб, яких було захоплено в полон у зоні проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил на території Луганської та Донецької областей. З урахуванням доведеності обґрунтованого обвинувачення та фактичних обставин вчинення кримінальних правопорушень, їх тяжкості та характеристики обвинуваченої (так у тексті – Харків Times ), сторона обвинувачення приходить до висновку, що для досягнення вищевказаних цілей, стосовно обвинуваченої має бути змінений запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання”, – йдеться у клопотанні прокуратури Харківської області.

Як повідомляв Харків Times , прокурор Володимир Лимар заявив в суді 26 грудня, що обвинувачені в теракті біля Палацу спорту Володимир Дворніков, Віктор Тетюцькій та Сергій Башликов – в списках на обмін, їх обміну принципово вимагає Росія.

22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. Внаслідок теракту загинули чотири людини, серед них – 15-річний школяр Даня Дідик. Були поранені 11 осіб.