Суд за позовом міськради до Інституту національної пам’яті призначили на грудень

Окружний адміністративний суд Києва прийняв до розгляду позов Харківської міської ради до Інституту національної пам’яті і призначив засідання на 9 грудня. Розгляд позову буде проводитися за спрощеною процедурою.

Про це ХарківTimes дізнався з реєстру судових справ.

Судитися з УІНП в міськраді вирішили після суперечки через проспект Григоренка, якому в червні рішенням міськради повернули декомунізовану назву – пр. Маршала Жукова. Рішення оскаржили представники кількох політичних партій та співзасновники «Харківського антикорупційного центру» Ігор Черняк і Дмитро Булах. Інститут національної пам’яті виступав третьою стороною.

Міськрада програла. Суд визнав порушення процедури з боку міськради: проект рішення не опублікували на сайті у визначений законом термін, громадські слухання не проводились.

Крім цього Інститут національної пам’яті оприлюднив заяву, в якій нагадав, що на сьогоднішній день немає правових підстав привласнити ім’я Жукова якого б то ні було топониму. Як пояснив юрист УІНП Сергій Рябенко, механізму “повернути” ім’я Жукова немає, назвати – заново заборонено законом. Ця ініціатива суперечить частині 6 статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

Представники мерії Харкова звернулися до суду з вимогою зобов’язати Інститут національної пам’яті не втручатися в діяльність міськради. 14 листопада Окружний адміністративний суд Києва ухвалив розглянути позов 9 грудня. Початок засідання призначено на 15:00. Суддя – Руслан Арсірій.