У Харкові померла пенсіонерка після відмови лікарні її госпіталізувати

Скриншот

Пенсіонерка Надія Лиманська померла після відмови працівників Харківської міської клінічної лікарні №8 її госпіталізувати.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення її дочки Олени Лиманської у Facebook.

“Мами більше немає з нами – її вбила відмова у госпіталізації та переїзд в іншу лікарню … Мою матір, яку я по швидкій привезла до 8 кардіології, відмовилися прийняти до лікарні на лікування! У нас було направлення від лікаря, і мама в дуже важкому стані!!! Це наша районна лікарня, просто зав. відділенням не захотіла надавати допомогу “, – написала вона.

Олена також опублікувала відео, яке вона зняла в приймальному відділенні 8-ї лікарні і потім в машині “швидкої”.

Олена Лиманська розповіла Харків Times , що незадовго до цього 76-річна жінка перехворіла грипом. Їй прописали антибіотики, і на час їх прийому пенсіонерка припинила приймати серцеві ліки, які вона зазвичай приймала.

Прийшовши провідати маму, яка жила в сусідньому з нею будинку, Олена побачила, що та важко дихає, літня жінка скаржилася на сильну слабкість – але вважала, що це наслідок перенесеної хвороби. Дочка викликала терапевта. Лікар встановила, що у пацієнтки – миготлива аритмія та дуже прискорений пульс – 145 ударів на хвилину. “Терапевт послухала її, каже: миготлива аритмія та великий пульс, треба прокапали в лікарні, щоб стабілізувати це. Мама сама одяглася, взулася, вийшла – ми її на каталці вивезли до “швидкої, тому що у неї був остеохондроз і вона ходила з двома паличками”, – сказала Олена.

Олена викликала “швидку”, та доставила жінку в 8-му лікарню, яка спеціалізується на кардіології. Раніше пенсіонерка вже проходила там лікування, за словами Олени, лікар у відділенні вже був попереджений, чекав на пацієнтку і був готовий починати необхідні процедури. Однак завідуюча приймальним відділенням відмовилася госпіталізувати жінку. “Вона сказала: нехай тільки спробують вас прийняти на восьмому поверсі!.. Вона сказала, що у мами не напад, це хронічне захворювання, це не їхній профіль, та її треба везти до 18-ї терапії. Для мами це стало шоком. Вона і так завжди казала: я не хочу до лікарні, тому що ми, люди похилого віку, там нікому не потрібні”, – сказала Олена.

За словами дочки, в машині “швидкої” жінці стало погано. “Лікарі в 18-й терапії самі були в шоці: а чому до нас, ми ж непрофільні”, – говорить Олена.

Вже лежачи на кушетці в приймальному відділенні 18-ї лікарні, жінка перестала розмовляти: “Я дивлюся – у неї ніс гострий став, як у небіжчика. Я їй: “мамо!” – вона сіла на кушетці, я її обняла, а вона вже не розмовляє”. Їй зробили аналіз крові та рентген грудної клітки, поклали в палату та поставили крапельницю. Вона вже не впізнавала доньку. Приблизно через дві години Надія Тихонівна померла.

“Вона була старенька і слабенька, але ми її до лікарні привезли нормальну”, – говорить Олена. Дочка впевнена: якби в 8-й лікарні матері надали допомогу, вона могла б жити. 4 грудня їй виповнилося б 77 років.

Читайте також: