Харків’янина підозрюють у шпигунстві на користь Китаю

Фото: defence-ua.com

Співробітника Харківського інституту електромагнітних досліджень підозрюють відразу за двома серйозними статтями Кримінального кодексу – 330 (передача або збирання відомостей, що становлять службову інформацію, зібрану в процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни) та 114 (шпигунство).

Про це Харків Times стало відомо з рішення Київського районного суду міста від 8 жовтня.

Згідно із рішенням, розслідування встановило, що підозрюваний із січня 2018 року позаштатно працює у ТОВ “Інститут електромагнітних досліджень”. У його посадові обов’язки входить “налагодження устаткування для виготовлення продукції підприємства”.

В ході досудового слідства отримано інформацію, що представники спецслужб Китайської Народної Республіки, які діють під прикриттям Анхойського Східно-Китайського науково-дослідного інституту “Фотоелектроніка”, під час своїх візитів до “Інституту електромагнітних досліджень” залучили цього працівника інституту до співпраці та дали йому завдання отримувати від представників інституту відомості, що мають гриф обмеження доступу “з метою їх подальшої передачі іноземним установам”.

Підозрюваний збором відомостей у співробітників не обмежився, а зайнявся фотографуванням і копіюванням відомостей про роботи, які цікавлять “замовників”.

На вилученій у підозрюваного при обшуку флешці фахівці виявили “фотокопію роботи “Аерозольні системи боротьби з безпілотними апаратами (БПЛА)”, що містить службову інформацію у сфері оборони держави та має гриф обмеження “Для службового використання”.

Крім того, у телефоні підозрюваного було виявлено його листування із вірогідними замовниками.

Сторона звинувачення просила суд накласти арешт на вилучені докази, щоб ті не були знищені, заховані або передані у треті руки. Підозрюваний проти цього заходу не заперечував.

Це прохання суд під головуванням слідчого судді Костянтина Садовського задовольнив у повному обсязі.

Як з’ясував Харків Times, у своєму інтерв’ю виданню Defense express у травні 2016 року директор ТОВ “Інститут електромагнітних досліджень” Юрій Ткач назвав одним з перспективних напрямків роботи інституту створення “заряджених аерозольних утворень, електричний потенціал яких досягає 1 ÷ 1,2 млн вольт а накопичення заряду в них супроводжується довгими (завдовжки до декількох метрів) іскровий розряд”. У той час в інституті, названому виданням “головним українським розробником мікрохвильової зброї”, як раз проводилися попередні дослідження по цій темі.

Як повідомляв Харків Times, співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури викрили колишнього співробітника одного з конструкторських бюро Харкова на незаконній співпраці з іноземною військовою компанією. Судячи з усього, мова йшла про співпрацю екс-співробітника державного підприємства “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова” (ХКБМ) з китайським виробником.