Секрети харківської оборонки – на продаж. Недорого

Танк МВТ-2000 (КНР). Фото: topwar.ru

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури викрили колишнього співробітника однієї з науково-дослідних установ Харкова на незаконній співпраці з іноземною військовою компанією.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

“Оперативники спецслужби встановили, що колишній інженер конструкторського бюро під час перебування в одній із країн Східної Азії здійснював співпрацю з іноземною машинобудівною корпорацією. За грошову винагороду чоловік надавав іноземцям консультації з питань розробки та будівництва окремих складових військової броньованої техніки. Водночас згідно з українським законодавством технічна допомога у військово-технічній сфері має здійснюватися лише з дозволу Державної служби експортного контролю України”, – повідомляє спецслужба.

Наразі у межах відкритого кримінального провадження за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності.

У цьому повідомленні не названо ані КБ, про колишнього співробітника якого йде мова, ані країна Азії, з фахівцями якої український конструктор поділився своїми знаннями та досвідом. Але, виходячи з того, що найкрупнішим розробником бронетехніки в Україні є Державне підприємство “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова” (ХКБМ), а неабиякий інтерес до його спеціалістів проявляє Китай – можна впевнено припустити, що і зараз мова йде про співпрацю колишнього працівника ХКБМ з китайським виробником.

СБУ не вперше розслідує справи про співпрацю колишніх співробітників славнозвісного КБ з китайськими компаніями. Втім, українські спеціалісти з бронетехніки, які охоче діляться з іноземцями своїми знаннями, відбуваються у судах настільки символічними штрафами, що це робить таку діяльність фактично безкарною та дуже вигідною.

Наприкінці 2017 – початку 2018 року Московський районний суд Харкова виніс принаймні три ухвали щодо колишніх працівників бронетанкової галузі України. Всі вони прийняли пропозицію взяти участь у розробці моторно-трансмісійного відділення до китайського танку МВТ-2000 від чоловіка, який з 1978 по 2008 рік працював заступником головного конструктора ХКБМ та був знайомий з ними по роботі. З усіма кандидатами він зустрічався у кафе “Не Гони” на проспекті Ювілейному. Всім пропонувалися однакові умови контракту: 40 тис. китайських юаней (на сьогодні це – близько 5,8 тис. доларів) за кожні два місяці роботи з розробки узлів танку та надання консультацій працівникам машинобудівного заводу № 1 (КНР, провінція Внутрішня Монголія, м. Бао-Тоу). Всі обвинувачувані визнали себе винними, уклали угоду з прокуратурою та були присуджені до однакових штрафів – 3,4 тис. гривень, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Першим рушив до Піднебесної чоловік, який з 1997 по 2010 рік працював у ХКБМ на посадах від інженера-конструктора до провідного інженера-конструктора та спеціалізувався на розробках вузлів трансмісій, які використовуються на танках різних модифікацій. На початку осені 2015 року колишній заступник головного конструктора запропонував колезі співпрацю з китайським підприємством. Той погодився, та 10 жовтня того ж року виїхав до КНР, де узгодив деталі свого контракту з представниками заводу та ознайомився з умовами виробництва. Згідно умов контракту він повинен був виїжджати до КНР на двохмісячний термін кожні три місяці до моменту остаточної розробки та встановлення моторно-трансмісійного відділення на танк МВТ-2000. В період з січня 2016 року по березень 2017 року він неодноразово виїзжав на китайське підприємство. До речі, серед заарештований підчас слідства речових доказів значаться 305 аркушів копій креслень та книжка “Трансмиссии зарубежных ВГМ” із грифом “Для службового користування”…

Зацікавила пропозиція колишнього колеги й іншого спеціаліста, який до 2014 року працював на таких підприємствах, як Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут та ДП Львівський Державний завод “Львівське об’єднання радіотехнічної апаратури”, на посаді провідного інженера-конструктора та спеціалізувався на розробках систем управління для броньованої техніки. Той же колишній головний конструктор ХКБМ зустрівся з ним на початку весни 2015 року та запропонував прийняти участь у розробці систем управління перемикання коробки передач до танку МВТ-2000. Український спеціаліст неодноразово виїжджав до Китаю з жовтня 2015 по березень 2017 року.

Ще одним залученим до співпраці експертом став колишній працівник ХКБМ, який з 1999 рік по березень 2017 року працював на посадах, починаючи від конструктора до провідного інженера-конструктора та спеціалізувався на розробках трансмісій. Втім, він китайцям допомогти не зміг – 12 квітня 2017 року його затримали співробітники СБУ в зоні відльоту терміналу “Д” міжнародного аеропорту “Бориспіль” перед посадкою на авіарейс сполученням “Київ-Пекін”.

Раніше видання “Власть: Харьков” повідомляло, що Київський районний суд Харкова 27 квітня 2017 року задовольнив клопотання слідчого Служби безпеки України про накладення арешту на предмети, вилучені в ході обшуків за трьома адресами.

В обгрунтування клопотання слідчий повідомив, що громадянка КНР по імені “Оля” здійснює підбір фахівців і науковців оборонно-промислового комплексу Харківського регіону, в тому числі тих, хто має допуск до відомостей, що становлять державну таємницю. Її метою є залучення харківських танкобудівників до участі в розробках і модернізації військової продукції власного виробництва шляхом отримання відомостей, що становлять державну таємницю у сфері надання послуг з ремонту, виготовлення та модернізації військової техніки.

За інформацією Головного відділу контррозвідки Управління СБУ в Харківській області, в період з 10 по 15 квітня “Оля” організовувала виїзд вітчизняних фахівців-секретоносіїв на територію КНР з метою отримання від них відомостей і технологій, що становлять державну таємницю.

СБУ провело обшуки за місцем проживання у трьох фахівців в сфері ОПК, залучених до збору відомостей, що становлять держтаємницю, з метою їх подальшої передачі в КНР. Так, 12 квітня слідчий провів обшук в квартирі колишнього співробітника ДП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова, який мав допуск до відомостей, що становлять держтаємницю, за формою 2. У нього були вилучені, зокрема, персональний комп’ютер, папку з копіями креслень на 305 аркушах і книгу “Трансмісії зарубіжних ВГМ” з грифом “Для службового користування” на 47 аркушах.

У провідного інженера відділу 31 “ХКБМ”, що має допуск за формою 3, вилучені папка для паперів з написом “Двигун 6ТД”, в якій знаходяться 59 аркушів креслень і таблиць, “Посібник №7231.1 для підготовки водіїв-випробувачів бронетанкової техніки”, а також листи з рукописними і машинописними записами, ноутбук, CD-диски і жорсткі диски.

Вдома у колишнього заступника головного конструктора “ХКБМ” (займав цю посаду до 2008 року) в місті Південне Харківської області вилучено технічна документація на модернізацію танка Т-55, блокноти та листи із записами, в тому числі на іноземних мовах, планшетний ПК і ноутбук.

Суддя задовольнив клопотання про накладення арешту на вилучені під час обшуків предмети.

Щонайменше один співробітник “ХКБМ” в Китай все-таки злітав. Згідно з постановою Орджонікідзевського районного суду Харкова від 26 квітня, “туристом” виявився колишній провідний інженер “ХКБМ”, який мав допуск за формою 3 та звільнився з роботи лише 25 березня 2017 року. Вже 12 квітня він виїхав в КНР, не попередивши про це режимно-секретний орган. Суд визнав його винним в адмінправопорушення за п. 6 ч. 1 ст. 212-2 Кодексу про адміністративні правопорушення (невжиття заходів щодо забезпечення охорони державної таємниці) і оштрафував на 170 грн. Навіть судовий збір, стягнутий з інженера, – і той майже в два рази більше (320 грн).

Втім, передача без відповідного дозволу технологій закордонним фірмам, як свідчить судова практика, може залишитися взагалі безкарним. Так, Комінтернівський районний суд 20 листопада звільнив від кримінальної відповідальності з передачею на поруки трудового колективу начальника сектору внутрішньофірмового експортного контролю ХКБМ, з вини якого КБ без дозволів Держекспортконтролю 15 січня передало польській фірмі SKB Drive Tech S.A. комплект конструкторської документації, достатньої для виготовлення колісних редукторів бронетранспортеру.

“В підготовчому судовому засіданні від колективу ДП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова” надійшло клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудовому колективу… Прокурор проти задоволення клопотання не заперечував”, – йдеться у рышенны суду. Суд підкреслює, що обвинувачуваний “зобов’язався не ухилятися від заходів виховного впливу з боку трудового колективу, та не вчиняти порушень громадського порядку”.

Навіть ці епізоди, які стали відомі завдяки інформації СБУ і опублікованим рішенням судів, дають уявлення про масштаби “полювання за мізками” конструкторів харківської бронетанкової школи з боку зацікавлених зарубіжних компаній. Тим більше, що їх унікальні знання і досвід можна скупити, як бачимо, за без перебільшення смішні гроші. Нажаль, українська правоохоронна система не здатна сьогодні реально протистояти цій діяльності.

Сергій Бобок, ХарківTimes