Начальниця відділення держбанку у Харкові наживалась на внутрішньо переміщених особах

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Співробітники Служби безпеки України викрили завідувачку відділення одного з державних банків у Харкові на зловживаннях з обслуговування внутрішньо переміщених осіб.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Facebook начальника прес-центру УСБУ Харківської області Владислава Абдули.

Оперативники спецслужби встановили, що зловмисниця систематично вимагала від переселенців гроші за проведення процедури ідентифікації без їх фізичної присутності у відділенні банку. За кожне продовження нарахувань на підставі наявності лише пенсійної банківської картки завідувачка одержувала від посередників від 200 гривень.

“Чиновниця, з порушенням чинного законодавства, нараховувала пенсії громадянам, які фактично не змінювали місце проживання і продовжують мешкати у тимчасово окупованих районах Донбасу”, – йдеться у повідомленні.

У межах відритого кримінального провадження співробітники СБУ задокументували одержання керівницею відділення двох “траншів” неправомірної вигоди на загальну суму майже 15 тис. гривень.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення чиновниці держбанку у вчиненні злочину, передбаченого ст. 368 Кримінального кодексу (одержання неправомірної вигоди). Тривають слідчо-оперативні дії.

Операція з викриття зловмисниці відбувалася спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області за сприяння служби безпеки банку.

“Нагадаємо, що обов’язкова періодична особиста ідентифікація внутрішньо переміщених осіб, які отримують пенсійні виплати на банківські картки, передбачена діючим законодавством для гарантованого отримання ними пенсії та забезпечення належного рівня фінансової безпеки платіжних операцій з такими коштами”, – йдеться у повідомленні.