Громадянам слід витратити дрібні монети до кінця вересня

Фото: НБУ

З 1 жовтня 2019 року Нацбанк України виводить з обігу дрібні монети номіналом 1, 2 й 5 копійок.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Національного банку України.

Ці монети прийматимуться лише до 1 жовтня. До 18 жовтня магазини, громадські заклади і т.ін. здаватимуть залишки дрібних монет до банків, а Нацбанк стане їх утилізувати. Ще рік – до 30 вересня 2020 року – монети можна буде обміняти у Нацбанку або будь-якому іншому банку України. І, нарешті, до 30 вересня 2022 року їх обмінюватимуть лише Національний банк і три уповноважені банки – Ощадбанк, ПриватБанк і Райффайзенбанк Аваль. Після того монети номіналом 1, 2 та 5 копійок стануть лише предметом колекціонування.

Як повідомляє видання РБК-Україна, наприкінці червня глава НБУ Яків Смолій зазначив, що після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу номінальний ряд гривні скоротиться з 17 до 12 номіналів. У 2019 НБУ вводить в обіг монету номіналом 5 гривень, у 2020 році – 10 гривень.

Як повідомляв Харків Times, Національний банк з 25 жовтня вводить в обіг банкноту номіналом 1000 гривень, а монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть виведені з обігу з 1 жовтня.