Правоохоронці затримали харків’янку за підозрою в організації незаконного постачання продуктів до ОРДЛО

Правоохоронці затримали мешканку Харкова, яка є одною з підозрюваних в організації схеми протиправного постачання харчової продукції на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей та незаконного відшкодування ПДВ з держбюджету.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення пресцентру Служби безпеки України.

Слідчі спецслужби встановили, що жінка очолювала фінансову діяльність двох вітчизняних комерційних структур, які спеціалізувалися на експорті продуктів харчування. Під виглядом експортних операцій представники цих підприємств переправляли товари в ОРДЛО за схемою “перерваного транзиту” через територію РФ.

“Лише за одним із контрактів на постачання харчової продукції нібито до однієї з африканських країн ділки отримали відшкодування податку на додану вартість на загальну суму майже вісім мільйонів гривень. Для уникнення кримінальної відповідальності директорка переховувалась на тимчасово окупованій території Донецької області”, – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці затримали зловмисницю у міжнародному автомобільному пункті пропуску “Гоптівка” під час в’їзду в Україну.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманій про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та ) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу. Дніпровський районний суд Києва обрав щодо неї запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Заходи із викриття та затримання зловмисниці проводились спільно з Державною прикордонною службою під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області.

У червні СБУ повідомляла, що протягом 2017 року два комерційні підприємства здійснили незаконне постачання продуктів харчування на тимчасово окуповані території на загальну суму понад 500 млн гривень. Лише за одним з контрактів на постачання продуктів харчування нібито до однієї з африканських країн нараховано та підтверджено експертизою завдані збитки державному бюджету у розмірі 7,7 млн гривень. Слідчі СБУ оголосили трьом фігурантам провадження про підозру за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу.