На Зачепилівщині фермери намагалися розпаювати землю вартістю 15 мільйонів гривень

Фото: Волинське Агентство Розслідувань

Первомайська місцева прокуратура процесуально керує у кримінальному провадженні за фактом спроби незаконного розпаювання земель площею 45 га. Досудове розслідування проводиться за фактом службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 366 КК України).

Про це Харків Times дізнався за повідомлення прес-служби прокуратури області.

Як розповів заступник керівника місцевої прокуратури Микита Дальока, у березні 2019 року члени одного із фермерських господарств звернулися до Зачепилівської селищної ради з клопотанням про розпаювання належних господарству на праві постійного користування земель загальною площею 45 га. Селищна рада надала дозвіл на паювання. Кожен з членів господарства отримав у власність частку землі. Проте, як з’ясувалося, це рішення не мало законних підстав.

«Згідно з чинним законодавством для отримання у власність земель фермерського господарства необхідно, щоб його члени були родичами, або членами сім’ї голови господарства, здійснювали спільну трудову діяльність, отримували заробітну плату, сплачували з неї податки тощо. В даному випадку 3 осіб, що претендували на право власності, не є ні членами сім’ї, ні родичами фермера. 4 – постійно проживають у м. Києві та не можуть особисто брати участь у спільному веденні фермерського господарства. Ще одна претендентка – 83-річна жінка. Враховуючи її похилий вік, вона навряд може здійснювати трудову діяльність», – пояснив Микита Дальока.

Більш того, як з’ясувалося у ході слідства, сам керівник паралельно з роботою на фермерському господарстві у Харківській області працював протягом останніх трьох років на постійній основі у столиці.

Наразі досудове розслідування триває.

Крім того прокуратура готує до суду позов про скасування незаконного рішення селищної ради що до розпаювання земель.

Ринкова вартість земель становить 15 млн. грн.

Як повідомляв ХарківTimesфермер має повернути державі ділянку вартістю 12 мільйонів гривень.