Облдержадміністрація обіцяє відреставрувати будівлі колишнього губернаторського палацу на Університетській

Фото: ХарківTimes

Департамент містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації розробив і передав на узгодження до Міністерства культури проектно-кошторисну документацію на проведення протиаварійних робіт у будівлі Української інженерно-педагогічної академії по вул. Університетській, що постраждала від пожежі 2 серпня 2018 року. Надалі планується провести повну реставрацію комплексу будівель колишнього губернаторського палацу.

Про це повідомив журналістам заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Юрій Фурсов, повідомив кореспондент ХарківTimes.

“Будівля знаходиться на балансі Департаменту. На сьогоднішній день розроблена проектно-кошторисна документація. В першу чергу будуть проведені протиаварійні роботи – потрібно все це розчистити. У нас є порозуміння з Міністерством культури. Документація розроблена і вже послана в міністерство на узгодження”, – сказав він.

За словами Фурсова, початкові роботи будуть проведені за рахунок коштів спецрахунку Департаменту. “Той фонд, який створений при Департаменті – спецрахунок з акумуляції коштів від здачі в оренду пам’яток архітектури – на сьогоднішній день там 4,5 – 5 млн гривень. Для того, щоб розчистити цей майданчик – більш ніж достатньо… Після отримання узгодження ми заходимо до Державного архітектурно-будівельний контролю України та отримуємо там дозвіл. Відповідно, після цього ми фінансуємо першочергові роботи, розчищаємо, робимо, швидше за все, консервацію на час – накриємо, з тим, щоб негативного впливу не завдали природні умови”, – сказав він.

Фурсов заявив, що після цього Департамент виступить замовником на розробку проектно-кошторисної документації на реставрацію всього комплексу будівель по вул. Університетській, в якому зараз знаходяться навчальні корпуси УІПА. “До нього є питання, там є новодєл, там курдонер був забудований в якості зальчику. Все це буде “зачищатися” архітекторами, будуть пропонуватися рішення, автентичні тій будівлі, яка була. Єдине, що я буду погоджувати з університетом – це функціональне призначення кабінетів . Наше прагнення – відтворення того автентичного образу, який був спочатку… Ми ставимося серйозно до цього об’єкта та говоримо про повну реставрацію”, – сказав чиновник.

Фурсов також повідомив, що причиною пожежі став людський фактор. “Там немає диверсії”, – сказав він.

Нагадаємо, пожежа в двоповерховій будівлі навчального корпусу №4 Української інженерно-педагогічної академії відбулася 2 серпня 2018 року. Вона почалася близько 15:00. О 18:00 пожежу було локалізовано, а о 7:05 3 серпня – повністю ліквідовано. Загальна площа пожежі становила близько 1,3 тис. кв. м. Вогнем були охоплені дерев’яні конструкції перекриття, горища, переобладнані під навчальні класи, та дахи будівлі. Крім того, вогонь по пустотах внутрішніх конструкцій поширювався на приміщення другого поверху.

Поліція внесла інформацію за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 270 Кримінального кодексу (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). На місці події поліцейські встановили, що загоряння сталося на даху будівлі під час проведення ремонтних робіт.

Будівля Губернаторського палацу, в якій розташована Українська інженерно-педагогічна академія, є однією з найстаріших будівель міста, пам’яткою архітектури. Вона була побудована у 1770-1777 роках, з 1805 по 1958 рік в будівлі розміщувався Харківський університет.