На Харківщині знайшли холеру, але епідемії не буде

Фото: io.ua

Стали відомі результати моніторингу води у рекреаційних зонах Харківської області на наявність збудників особливо небезпечних інфекцій.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України.

З метою недопущення епідемічних ускладнень з холери фахівцями лабораторного центру з 1 червня по 30 вересня проводиться моніторинг розповсюдження холерного вібріону у воді відкритих водойм.

Визначено 43 стаціонарні точки у місцях у рекреаційних зонах та забору питної води. У поточному році вже досліджено 228 проб води на наявність збуднику холери.

У липні з точки у смт. Борова фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» виділено культуру холерного вібріону О1.

Культура визначена як авірулентна (нетоксигенна), подібні мікроорганізми за біологічними властивостями належать до екологічного варіанту, періодично виділяються з води прісних водоймищ області та не здатні викликати епідемічні ускладнення.

Збудники інших особливо небезпечних інфекцій при дослідженні 27 проб води з рекреаційних зон Харківської області у поточному році не виділялись.