Активісти вимагають від Мінкульту втрутитися у ситуацію із руйнуванням будівлі на вул. Свободи, 35

Фото: Ребека Бека/Facebook

Активісти, стурбовані долею будівлі по вул. Свободи, 35, звернулися із відкритим листом до міністра культури України Євгена Нищука та зажадали втручання Мінкульту в ситуацію, що склалася.

Про це Харків Times стало відомо з тексту заяви, що знаходиться в розпорядженні редакції.

“Згідно з листом Міністерства культури України № 716/10/55 від 14.08.2017 р., будинок “за адресою вул. Іванова, 35 взято на облік як пам’ятка архітектури місцевого значення” (охорон. № 94-Ха, рішення облвиконкому від 30.04.1980 р. № 334). Авторство будинку, побудованого у 1902 р. в стилі модерн, приписується відомому харківському архітектору Олександру Гінзбургу. Останні дні будинок демонтується”, йдеться у листі.

Автори листа також вказали, що, всупереч інформації, отриманої з Міністерства культури, вони отримали відповідь на своє звернення до Департаменту архітектури та містобудування Харківської облдержадміністрації, в якому стверджувалося, що будівля “відповідно до розпорядження голови ХОДА від 31.01.2008 р. не знаходиться на обліку, як пам’ятник архітектури і містобудування місцевого значення”.

У зв’язку з ситуацією, що склалася, і фактичним руйнуванням будівлі харків’яни зажадали від міністра, “згідно з державними та загальнонаціональними інтересами”, вжити заходів для зупинки будівельних робіт, пред’явити позов власнику будівлі про усунення порушень законодавства у сфері охорони культурної спадщини, а також звернутися до прокуратури з вимогою почати кримінальне провадження, згідно зі ст. 298 КК України за фактом пошкодження пам’ятки культурної спадщини місцевого значення (охоронний №94-Ха, рішення облвиконкому №334 від 30.04.1980 р).

“Керуючись ст. 7 Закону України “Про звернення громадян”, а також з огляду на відповідь Департаменту архітектури та містобудування про статус цього будинку, просимо Вас не пересилати цей лист в органи охорони культурної спадщини у Харківській області”, – сказано у відкритому листі.

Також автори листа просять міністра “взяти під особистий контроль ситуацію з демонтажем (руйнуванням) пам’ятки культурної спадщини за адресою м Харків, вул. Свободи, 35”.

Як повідомила на своїй сторінці в Facebook організаторка ініціативної групи #SaveKharkiv і директорка благодійної організації “Благодійний фонд “Харків з тобою” Олена Рофе-Бекетова, начальник слідства Олександр Ништік “не побачив необхідності й не вніс заяву до ЄРДР “. Заяву Рофе-Бекетової передано дільничному Олександру Приведеному.

“На питання, що він буде з ним робити далі, той відповів, що напише мені рекомендацію звернутися у ДАБК та “спише в справу”, – написала Рофе-Бекетова.

Підписати відкритого листа можна ще сьогодні – у наметі “Все для перемоги” на площі Свободи.

Як повідомляв Харків Times, у червні ініціативна група #SaveKharkiv, до якої увійшли історики, мистецтвознавці та архітектори, звернулася з відкритим листом до голови обладміністрації, в якому просять втрутитися в ситуацію з Покровським собором і зупинити осквернення пам’ятника архітектури 17 століття.