На Харківщині можливий спалах кишкових інфекцій у дітей – ОЛЦ

Фото: labcenter.kh.ua

Майже 200 дитячих навчальних закладів Харкова та області порушували санітарні норми, що може призвести до спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах, наголошують експерти.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України».

Експерти Харківського лабораторного центру перевірили 394 дитячих навчальних заклади регіону. У 188 із них виявлено відхилення від нормативних вимог.

«При проведенні досліджень питної води перевищення показників епідемічної безпеки виявлено у 21 закладі, за санітарно-хімічними показниками — у 28 закладах семи районів області», – йдеться у повідомленні.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 88 закладах. Це чверть із перевірених. Порушники знаходяться у дев’яти районах області, а також у Харкові та Люботині.

«Це свідчить про недотримання санітарно-гігієнічних вимог щодо режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, що може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах», – пояснюють фахівці лабораторного центру.

При дослідженні готових страв за мікробіологічними показниками в 11 закладах Харкова та області виявлено порушення, що також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій у дітей.

За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції) в 23 дитсадках та в 41 школі виявлено ентеробіоз у 211 дітей та 9 осіб персоналу.

За висновками фахівців, у зазначених закладах дітьми та персоналом не дотримуються правила особистої гігієни, не проводиться належне миття та дезінфекція предметів побуту.

Результати перевірок і рекомендації повідомлено керівникам та власникам дитячих закладів, а також надано в органи влади та органи місцевого самоврядування адміністративних територій.

Як повідомляв Харків Times, близько 500 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на Харківщині працюють з порушенням вимог санітарного законодавства.