У Харкові відомий льотчик-рятівник набирає учнів

Фото: Цивільний Повітряний Патруль

У Харкові Цивільний Повітряний Патруль оголосив про набір дітей до свого Авіаційного навчального кадетського центру ім. Данила Дідіка. Розпочато набір на новий 2019/2020 навчальний рік.

Про це Харків Times розповів керівник Цивільного Повітряного Патруля, відомий льотчик-рятівник Юрій Покусай.

На навчання до кадетського центру набирають дітей віком від 12-13 років, хлопців та дівчат. Навчальна програма розрахована на чотири роки.

«Вивчають конструкцію літака, аеродинаміку, історію авіації, аварійно-рятувальну підготовку, фізпідготовку, першу медичну допомогу. Багато всього, – розповідає Юрій Покусай. – Але ті, хто закінчили четвертий рік навчання, десятикласники, не захотіли від нас йти, тому ми зробили для них ще й п’ятий рік навчання».

Фото: Надія Тесля

На разі у кадетському центрі навчається близько сотні дітей. У середньому по 15-20 чоловік на курсі. І на кожному курсі по 2-3 дівчини.

За словами керівника кадетського центру, уже на першому році навчання діти літають у літаках, але застосовується рейтинговий відбір кандидатів.

«Уже з першого курсу кадети перебувають у кабіні літака, спостерігають за роботою екіпажу. Але діє строгий відбір – у кого кращий рейтинг у навчанні. Гарно вчишся – літаєш, погано вчишся – вибачай. Також якщо оцінка в школі з якогось предмету нижче 7 балів, то поки не виправив – до польотів не допускаєшся», – каже Юрій Покусай.

Фото: Цивільний Повітряний Патруль

Навчання безкоштовне, кадети здають лише по 300 гривень у місяць на паливо для літака. На разі у Цивільному Повітряному Патрулі п’ять літаків.

«У нас в організації на даний момент 5 літаків по Харкову. По Україні є ще оперативні командування Цивільного Повітряного Патруля у Миколаєві, Дніпрі, Одесі, Львові, Києві. Але кадетська програма була лише в Харкові, зараз ще запускаємо у Дніпрі. Взагалі у планах, щоб це була національна програма – у кожному оперативному командуванні щоб був кадетський центр», – повідомив нам Юрій Покусай.

Переважно випускники цього Авіаційного навчального кадетського центру вступають до Харківського університету повітряних сил або до державної льотної академії.

Як повідомляв Харків Times, на Харківщині наукову співробітницю вкусила чорна гадюка, волонтерським літаком Цивільного Повітряного Патруля її терміново доставили до Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Харків.