Під Харковом виготовили снеки з ботулізмом

Фото: kh-consumer.gov.ua

Виявлено випадок ботулізму після вживання снеків «М’ясні палички Meat Sticks», які були виготовлені у Дергачівському районі.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області.

Випадок ботулізму виявлено після вживання харківських снеків у Херсонській області.

«На підставі листа ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області від 01.07. та оперативного повідомлення з Херсонського міськрайонного відділу Державної установи «Херсонський лабораторний центр МОЗ України» про випадок ботулізму після вживання снеків «М’ясні палички Meat Sticks» (сушене м’ясо птиці), виробництва ПСП «АПК Юпітер» (адреса потужності: вул. Підгосп «Бермінводи», с. Березівське, Дергачівський район, Харківська область), Головним державним ветеринарним інспектором Харківської області було прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу снеків «М’ясні палички Meat Sticks» (сушене м’ясо птиці), виробництва ПСП «АПК Юпітер» з 10.07.2019», – йдеться у повідомленні служби.

Як виявилося, у зазначеного підприємства не було експлуатаційного дозволу на виробництво таких харчових продуктів.

Головним державним ветеринарним інспектором Харківської області було прийнято рішення про відкликання та вилучення з обігу усіх вироблених партій снеків «М’ясні палички Meat Sticks» (сушене м’ясо птиці) виробництва ПСП «АПК Юпітер».

У Держпродспоживслужбі застерігають споживачів не вживати снеки даного виробництва.

У разі придбання споживачем такої продукції радять звертатися до операторів ринку, у яких її було придбано, для забезпечення її повернення виробнику.

Довідка (ВООЗ): Харчовий ботулізм є важкою, потенційно смертельною, але відносно рідкісною хворобою. Це інтоксикація, яка зазвичай викликається в результаті споживання високоактивних нейротоксинів, ботулотоксинів, які утворюються в заражених харчових продуктах. Ботулізм не передається від людини людині.

Ботулотоксини потрапляють в організм при споживанні продуктів, які не пройшли належну обробку, в яких бактерії виживають і виробляють токсини.

Як повідомляв Харків Times, на Харківщині виявили смертельну інфекцію – троє в реанімації.