В’ятрович застеріг Кернеса від перейменування проспекту на ім’я Жукова

Фото: Укрінформ

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив, що УІНП звернеться до суду та Генпрокуратури, якщо у Харкові перейменують проспект Петра Григоренка на честь Георгія Жукова.

Про це Володимир В’ятрович написав на своїй сторінці у Facebook. За словами В’ятровича, подібні дії є порушенням закону.

“Можливе присвоєння будь-якому об’єкту права власності (об’єкту топоніміки) у м. Харкові імені Георгія Жукова суперечитиме вимогам частини шостої статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” – написав В’ятрович.

Він нагадав про постанови українських судів, зокрема, Житомирського окружного адмінсуду від 15.09.2016, Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 06.02.2017, які визнали законність перейменування у інших населених пунктах України об’єктів топоніміки, названих на честь Георгія Жукова.

“Згідно з частиною другою статті 4361 Кримінального кодексу України дії щодо поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої”, – написав В’ятрович.

Як повідомляв Харків Times, Мер Харкова Геннадій Кернес закликав харків’ян підтримати знесення намету “Все для Перемоги” на площі Свободи і повернення імені Жукова проспекту Петра Григоренка.

Відповідні петиції були зареєстровані на сайті Харківської мерії 8 травня. Вони подані з різницею у 54 хвилини і мають послідовні номери: 4562 та 4563. Станом на 12.40 12 травня петиція про знесення намету набрала 7607 голосів. Електронне звернення про повернення проспекту імені маршала Жукова – 5588.