Кернес закликає підтримати знесення намету на площі Свободи і повернення імені Жукова проспекту

Фото: kharkiv1654.com

Мер Харкова Геннадій Кернес закликає харків’ян підтримати знесення намету “Все для Перемоги” на площі Свободи і повернення імені Жукова проспекту Петра Григоренка.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook увечері 8 травня.

Він зазначив, що на сайті міськради опубліковані дві петиції. Одна – з пропозицією прибрати намет з пл. Свободи. Друга – про те, щоб повернути проспекту Петра Григоренка та станції метро “Палац спорту” ім’я маршала Жукова, яке ті носили раніше.

“Я думаю, що якщо ці дві петиції наберуть необхідну кількість голосів – а це 5 000 – я зроблю все залежне від міської влади, щоб втілити запропоноване в них в життя. На цей намет на пл. Свободи дивитися дійсно вже неможливо. Брудний, з якимись фрагментами снарядів, сам вже теж вибухав не один раз. Особисто я – за те, щоб його прибрати. З проспектом, який раніше був імені маршала Жукова, а тепер генерала Григоренка складніше. Обидва – гідні увічнення. Але запитайте тих небагатьох ветеранів – кого вони називали маршалом Перемоги? І, звичайно ж, його заслуги в розгромі фашизму – переоцінити неможливо. Висновок – харків’яни! Я закликаю вас підтримати ці петиції. Я обіцяю вам в разі, якщо вони наберуть п’ять тисяч та більше голосів – запропоноване в них не залишиться на папері “, – написав Кернес.

Публікація викликала значну кількість негативних коментарів, і через деякий час під текстом з’явилося доповнення: “UPD. Я тут в коментах читаю, що це ватний пост, що варто було якійсь мразі розбити пам’ятний знак на пл. Свободи, як полізла вата. Так я вам скажу – пам’ятний знак “На честь самовизначення української нації 16 липня 1990 року – Декларації про державний суверенітет України” відновлений міськрадою. А протягом місяця цей розбитий, але відремонтований, ми замінимо на новий. Так що видихніть, перепатріоти”.

Петиція № 4562 “Прибрати намет на пл. Свободи!” подано 8 травня о 12:02, за станом на 0:00 9 травня під нею зібрано вже 2727 підписів. “Навіщо нам на найбільшій площі Європи це убоге, забруднене одоробло? Мало того, що своїм брудним видом воно спотворює вигляд площі, так воно ще й небезпечне – нещодавно там вибухнув газовий балон. Думаю, прийшов час повернути площі Свободи її первозданний вигляд”, – сказано в петиції.

Петиція № 4563 “Поверніть харків’янам історію!” подано 8 травня о 12:57, за станом на 0:00 9 травня під нею зібрано вже 1804 підписи. “Не потрібно лукавити, прикрашаючи історію. Потрібно чесно дивитися правді в очі – Харків звільнила радянська армія під командуванням маршала Жукова. До будь-якої історичної особистості можна ставитися по-різному, проте факти такі, що саме Жуков залишив слід в історії нашого міста, в той час як генерал-майор радянської армії Петро Григоренко пов’язаний з Харковом тільки місцем навчання протягом двох років. Безсумнівно, правозахисна діяльність Петра Григоренка заслуговує на повагу, але це ніяк не означає, що саме в назві харківського проспекту повинна бути увічнена його пам’ять. Пропонуємо міській раді звернутися до Приморського районній раді Запорізької області з пропозицією увічнити пам’ять їх славного земляка Петра Григоренка. Вимагаємо від міської ради і мера міста повернути пам’ять про маршала Жукова в місто – станція метро і проспект імені Жукова повинні існувати в Харкові! “, – сказано в петиції.