Лось залишається у Червоній книзі?

Фото: КЕКЦ/Facebook

Вчора, 3 квітня, Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову мисливської організації «Метос» до Мінприроди щодо скасування наказу цього відомства про занесення лося до Червоної книги. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Київський еколого-культурний центр.

Мисливці намагалися довести, що наказ Міністерства екології та природних ресурсів України про занесення лося європейського до Червоної книги і, відповідно, заборону полювання на нього є не легітимним.

“Дякую зоозахисникам, екологістам, громадським активістам за підтримку у цій нелегкій боротьбі за збереження найбільшого після зубра ссавця нашої фауни. Кампанія за збереження лося показує, що громадськість і влада можуть бути союзниками у такій важливій справі, як охорона природи”, – сказав після суду в інтерв’ю виданню “Активні громадяни” міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Юрист організації “ЕкоПраво-Київ” Галина Левіна підкреслила, що процедура занесення лося до Червоної книги “була виконана у відповідності до усіх вимог законодавства”. За її словами, саме це було головним питанням.

“Бо правильність висновків вчених щодо кількості лосів, стану його популяцій, шансів на виживання тощо має обговорюватися серед спеціалістів, які знаються на екології, біології тощо, а не в суді. Суд може лише розглядати правильність дотримання законодавства при реалізації рішення вчених”, – підкреслила Левіна.

Слід зазначити, що прихильники полювання на лосів подали до судів одразу два позови з вимогами зняти з цих тварин охоронний статус. Тобто, остаточне рішення про долю українського лося 7 квітня прийме Шостий апеляційний суд Києва.

27 жовтня минулого року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним наказ Мінприроди, яким ця тварина була занесена до Червоної книги. Таким чином суд зняв заборону з полювання на лося на території України.