Станом на 14:00 на Харківщині зареєстрували 66 повідомлень про порушення на виборах

Фото: hk.npu.gov.ua

Станом на 14:00 поліцейські Харківщини зареєстрували 66 повідомлень про порушення виборчого процесу.

Про це повідомляє прес-служба поліції Харківської області.

“З загальної кількості 15 фактів стосуються фотографування виборчих бюлетенів”, – йдеться у повідомленні.

Так, о 9:30 до Київського відділу поліції надійшло повідомлення про порушення на виборчій дільниці, розташованій по вулиці Гастелло. 28-річний чоловік, знаходячись у кабінці для голосування, сфотографував свій бюлетень. Порушення помітив наглядач і сповістив про це голову дільничної виборчої комісії. На місце події прибула слідчо-оперативна група, які опитали порушника та свідків події.

Сім аналогічних порушень виявлено у Шевченківському районі міста.

В Основ’янському районі Харкова члени комісії помітили жінку, яка в кабінці після голосування зробила фото бюлетеню та відправила через мессенджер абонентові. Інформація зареєстрована в журналі обліку заяв та повідомлень, проводиться перевірка.

Поліція нагадує громадянам, що не можна фотографувати свій виборчий бюлетень, виносити його з виборчої дільниці або демонструвати його під час голосування стороннім особам. Таким чином виборець порушує таємницю голосування. “Вказані дії тягнуть на кримінальну відповідальність за статтею 159 (порушення таємниці голосування) Кримінального кодексу України у вигляді обмеження волі на строк до 3 років, а посадова особа, яка є суб’єктом виборчого процесу, може отримати до 3 років в’язниці”, – йдеться у повідомленні.