“Нехороші квартири” або Не тільки про вибори

Як і чому у Харкові у двох квартирах виявилися зареєстрованими 398 виборців.

Першим про ці дві квартири – №35 по вулиці Шариковій, 52 та №90 по вулиці Луї Пастера, 320 – написав у Facebook та заявив до поліції харків’янин Олексій Синіцин.

“Виявляється, квартирне питання зіпсувало не лише москвичів”, – написав Синіцин.

Журналістам Олексій розповів, що, приміром, у квартирі на Луї Пастера зареєстровані 217 мешканців, що складає 10% всіх виборців виборчої дільниці №631579 (172 виборчий округ), розташованої у приміщенні гімназії №163. Чоловік опікується цією ситуацією, адже невідомо, скільки ще існує таким «гумових» квартир: «Дільниць в нашій області 1,5 тисячі – звичайних плюс 50 спецдільниць: у лікарнях, різних лікувальних закладах, де людей зареєструють, пропишуть на даний момент і так само вони підуть і віддадуть свій голос… В принципі, відомо, в чиїх руках знаходиться реєстр, та зрозуміло, на чию користь люди віддадуть свій голос», – каже він.

У цій невеличкій однокімнатній квартирі проживає родина Зайончковських – чоловік та жінка. За твердженням Віталія Зайончковського, вони підписали договір про довічне утримання із Центром допомоги та соціального захисту пенсіонерів. Згідно договору, вони передали квартиру у власність центру, однак поки вони живі – проживають тут, а центр сплачує за них комунальні, соціальні та інші послуги. Зайончковський припускає: прописати всіх людей в квартирі міг директор центру.: «Він прописав без нашого відома. Наразі виникає проблема. Я нічого не знав і досі не розумію, як так склалося. До нас то банки приходять, то військкомати, то поліція», – бідкається літній чоловік.

А із мешканцем квартири на вул. Шариковій, 52 журналісти поспілкуватися взагалі не мали змоги – виявилося, що ця людина хвора, сусіди кажуть, що в нього шизофренія. З людьми у такому стані представники ЗМІ не мають права спілкуватися у відсутності опікуна.

“У 35-й квартирі проживає одна єдина людина: Бєлов В’ячеслав. Він звичайний, але хворий трошки. На групі людина. Більше я ніколи нікого не бачила, тільки приходять рахунки з банків, аліментників шукають, от принесли нам запрошення на вибори: 187 людей прописано. Хто прописує – не зрозуміло», – розповіла консьєржка у під’їзді, але називати власне ім’я не захотіла.

Однак на дільниці №631579 нам підтвердили: в цій квартирі дійсно зареєстровано 187 виборців.

«З року в роки. Виходить, там є бізнес. Якийсь бізнесмен, не знаю, який, прописує людей на одній адресі. З року в рік, з виборів у вибори, ця ситуація продовжується. Ми діємо в рамках чинного законодавства», – розповів голова виборчої комісії, Михайло Ситник. Він підтвердив, що й цього року люди, прописані за цією адресою, зможуть проголосувати, якщо прийдуть до дільниці. “Авжеж. У рамках законодавства ми зобов’язані надати їм можливість проголосувати. Однак на моїй практиці така ситуація трапляється вперше”, – каже Ситник.

Як з’ясувалося, дійсно, згідно чинного законодавства, у квартирі можуть бути зареєстровані скільки завгодно людей.

“У зв’язку з тим, що у нас конституційним судом 14 серпня 2001 року було скасовано інститут прописки, у нас була прийнята низка нормативних актів, які встановили інститут реєстрації правил місця проживання. І саме цей інститут не передбачає жодних обмежень щодо реєстрації у квартирі будь-якої кількості осіб», – каже юрист Олег Головков. За його словами, немає жодних обмежень, чи залежності кількості прописаних людей від розміру житлової площі. “Відсутні санітарно – технічні обмеження щодо кількості осіб. Необхідно в даному випадку лише волевиявлення особи, яка бажає зареєструватись і волевиявлення особи, яка є власником цього приміщення”, – каже Головков.

Але, на його думку, ця ситуація більше схожа не на виборчі махінації з голосами, а на окремий «бізнес». Це – квартири масової реєстрації осіб, що проживають на непідконтрольних Україні територіях та хочуть отримувати Українську пенсію.

“Ці особи реєструються, вказують, що вони є тимчасово переміщеними особами – і від цього моменту вони отримують право на пенсії. Особи, які отримують картки банківські, отримують грошові кошти, перевозять їх на ту територію, роздають їх особам, яких тут зареєстрували. Люди заробляють – перше – на самому факті реєстрації, на тому, що вони отримують грошові кошти в банкоматах і ці кошти перевозять та передають тим особам. Там є відповідні відсоткові ставки щодо осіб, які перевозять. Іноді сума такого заробітку складає 25-30 відсотків”, – розповів юрист. Однак, на територіях так званих «ДНР/ЛНР» немає реєстру загиблих громадян, тож “бізнесмени” можуть забирати собі пенсії, які приходять на картку вже померлої людини.

Правоохоронці вже внесли інформацію про виявлені “нехороші квартири” до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу (службове підроблення).

 

Софія Мітіна