8 дипломів: перемога харківських лялькарів на Всеукраїнському огляді-конкурсі

Фото: ХарківTimes

Професійне свято День лялькаря, яке відзначається сьогодні, 21 березня, артисти Харківського державного академічного театру ляльок імені В.А. Афанасьєва зустріли черговою перемогою. Недавня прем’єра режисера Оксани Дмітрієвої «Гамлет», яка з великим відривом лідирувала в рейтингу театральних критиків «Харківський рахунок», отримала високі оцінки й на VIII-ому Всеукраїнському огляді-конкурсі театрів ляльок «Прем’єри сезону». Він проводиться за ініціативою української організації Міжнародної спілки лялькових театрів «UNIMA».

Колективи з різних областей країни представили на суд компетентного журі постановки сезону 2017–2018. За традицією, вручення призів фестивалю в канун Дня лялькаря відбувається на новому місці. Цього року гостей «Прем’єр сезону» приймав «Замок на горі» – Київський академічний театр ляльок.

Харків’ян відзначили вісьмома дипломами – трьома срібними та п’ятьма золотими. Не вперше привозить з цього фестивалю диплом «За кращу режисуру» лідер харківських лялькарів Оксана Дмітрієва – її вистави завжди викликають інтерес професіоналів. Вкотре була визнана «Кращим художником» творчий однодумець режисера Наталія Денисова.

На номінацію «Краща чоловіча роль» претендували одразу три харківських актора – Олександр Маркін (Гамлет), Вячеслав Гіндін (Полоній) та Геннадій Гуриненко (Клавдій). Володарем золотого диплому став виконавець ролі Клавдія, а його колеги цього разу отримали срібні дипломи. Втім, Олександру Маркіну вже доводилось очолювати цей рейтинг, коли він зіграв одну з кращих своїх ролей – Єрмолая Лопахіна у виставі «Вишневий сад». «Сріблом» фестивалю в номінації «Дебют» відзначена робота молодого актора Максима Богаєнка, котрий виступав в ролі Лаерта. І хоча тільки четверо наших артистів були нагороджені персонально, жури не могло не визнати високий професіоналізм роботи харківських лялькарів в цілому, про що свідчить золотий диплом «За кращий акторський ансамбль».

І ще одно «золото» отримав харківський «Гамлет», конкуруючи з гідними суперниками – львівським «Гамлетом», поставленим Олексієм Кравчуком в театрі «І люди, і ляльки», та «Олесею», здійсненою на сцені Одеського театру ляльок Іваном Уривським. Це перемога в номінації «Краща вистава для молоді та дорослих», що підтверджує високий потенціал харківської лялькарської школи та її вірність традиціям розвитку вечірнього репертуару театру ляльок.

Інга Долганова, завідуюча літературною частиною Харківського державного академічного театру ляльок ім. В.А. Афанасьєва