У Харкові відкрився денний центр допомоги постраждалим від насильства

Фото: www.city.kharkov.ua

Денний центр соціально-психологічної реабілітації “Розірви коло” відкрився сьогодні, 1 березня, в Харкові, на пр. Льва Ландау, 48.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

У центрі надаватимуть допомогу жінкам і чоловікам, які постраждали від насильства, дітям і підліткам, які стали свідками скоєння насильства, та іншим членам сім’ї, які потребують допомоги. В установі працюватимуть два відділення: денне – соціально-психологічної реабілітації, і нічне – екстреного реагування, розраховане на проживання шести осіб впродовж трьох діб. У денному відділенні надаватимуть психологічну допомогу і юридичну підтримку, вчитимуть уникати конфліктів у сім’ї. Для реабілітації жінок і дівчат, які постраждали від насильства, використовуватимуться корекційні програми, будуть організовані групи взаємної підтримки, тренінги тощо. В установі передбачені всі зручності: спальні, душові, кухня, дитяча кімната. Центр уже об’єднав понад 10 громадських організацій, які займаються цією соціальною проблемою.

“У Харкові з минулого року працює притулок для жертв насильства. Але ми побачили, що далеко не всі жінки готові залишити свою домівку і перебувати в притулку 24 години на добу, – зазначила заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан. – У багатьох є потреба в денному центрі, куди людина може прийти, побути якийсь час, отримати консультації, допомогу або соціальні послуги, а потім повернутися додому, щоб спробувати виправити ситуацію. За статистикою, до 60% викликів патрульних поліцейських – це домашні конфлікти. При цьому тільки 10% постраждалих готові звернутися в поліцію або інші органи з відповідною заявою. Але проблема така є, люди до нас звертаються, тому з ними потрібно працювати”.

Як повідомила директор Департаменту праці та соціальної політики Лариса Болгова, Харків став одним із перших міст в Україні, де почали надавати допомогу жертвам насильства. У місті діє Координаційна рада з протидії насильству в сім’ї, функціонують спеціалізовані установи, а також працюють дві мобільні бригади соціально-психологічної допомоги в складі двох психологів і одного соцпрацівника, які в 2018 році виявили в Харкові 1027 випадків насильства.

Як повідомив старший інспектор відділу превентивної діяльності ГУНП в Харківській області Костянтин Шеремет, до цієї роботи будуть залучені три спецбригади реагування “Поліна”. Однак цього, на його думку, недостатньо, оскільки правоохоронці не мають юридичних підстав затримувати агресора.

“Необхідно внести у законодавство про протидію насильству пункт, який дозволяє заарештовувати агресора і затримувати його в відділенні поліції на кілька діб”, – підкреслив він.

За даними правоохоронців, у Харкові в 2018 році був зареєстрований 5731 факт домашнього насильства, що на 566 випадків більше, ніж роком раніше.

Для всіх, хто зіткнувся з проблемою насильства, працює безкоштовна цілодобова та анонімна “гаряча лінія”: 0800500335 (зі стаціонарних телефонів) або 116123 (з мобільних). Там можна отримати інформаційну, психологічну та правову консультації, а також контакти мобільних бригад.