Суд помістив під домашній арешт харківського соратника Медведчука Лесика

Дзержинський районний суд Харкова обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту голові Харківської територіальної ради руху “Український вибір – Право народу” Андрію Лесику.

“Прокуратура ще 4 січня заявила клопотання про обрання мені запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Але суд розглянув його лише сьогодні. Ми з моїм адвокатом наполягали на тому, що взагалі ніякого запобіжного заходу не треба. Але суд вирішив помістити мене під цілодобовий домашній арешт до 27 квітня. Я не знаю чому. Суддя оголосив лише резолютивну частину”, – сказав Лесик кореспонденту агентства “Інтерфакс-Україна”.

Він повідомив також, що суд почав розглядати його справу по суті. На засіданні в середу було допитано потерпілих – співробітників СБУ. Наступне засідання призначене на 21 березня.

У прес-службі прокуратури Харківської області кореспонденту агентства “Інтерфакс-Україна” підтвердили, що обвинувачення вимагає змінити запобіжний захід Лесику. “Ми дійсно заявили клопотання про зміну запобіжного заходу, оскільки, згідно із законом, людина, яку підозрюють за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність України) КК, має перебувати під вартою”, – сказали в прес-службі прокуратури Харківської області.

Як повідомлялося, Лесика обвинувачують в опорі працівнику СБУ та завданні йому легких тілесних ушкоджень у грудні 2017 року. Йому інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 2 ст. 342 і ч. 2 ст. 345 (опір працівнику правоохоронного органу під час виконання службових обов’язків та умисне спричинення працівнику правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням працівником службових обов’язків) КК України.

Крім того, йому інкримінують ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади).

За даними досудового розслідування, будучи депутатом Харківської міськради, Лесик закликав до зміни кордонів території держави. Зокрема, в публічних виступах він закликав блокувати транспортні розв’язки, щоб не давати пересуватися містом військовим і поліції, провести незаконний референдум, не підкорятися законній державній владі.

Лесика обирали депутатом Харківської міськради VI скликання від партії “Трудова Україна” та VII скликання від партії “Відродження”. Є членом організації “Український вибір”, очолюваної Медведчуком. Неодноразово виступав із проросійськими заявами на сесіях міськради, зокрема, пропонував поновлювати економічні зв’язки з РФ і виступав проти відкриття в Харкові меморіалу воїнам, загиблим в АТО. Кернес різко розкритикував цю позицію.

9 травня 2016 року під час офіційної церемонії покладання квітів на Меморіалі слави в Харкові сталася низка сутичок через георгіївські стрічки. Зокрема, коли квіти до монумента Батьківщини-матері покладав Лесик, розпочалася сутичка через георгіївську стрічку у нього на одязі.