Науковці ХАІ отримали 1 млн євро під проект зі зменшення шкідливих викидів авіаційних двигунів

Фото: www.epilepsyallianceeurope.org

Вчені Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут” отримали 1 млн євро під проект зі зменшення шкідливих викидів авіаційних двигунів DENOX.

Про це повідомила прес-служба Харківської облдержадміністрації.

Проект реалізується в рамках Ініціативи “Clean Sky 2” Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій HORIZON 2020.

Це найбільша європейська науково-дослідна програма в галузі авіації, в якій беруть участь близько 500 промислових і науково-дослідних організацій з 27 країн світу. Програма сприяє розвитку інновацій та технологій, що дозволяють знизити рівень шкідливих викидів та шуму в цивільній авіації.

У найближчі 4 роки вчені ХАІ мають втілити технологію для радикального зменшення викидів оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Українські дослідники є єдиними виконавцями науково-технічних робіт у проекті.

“Викиди оксидів азоту негативно впливають на здоров’я людини та стан довкілля. Тому Європейська рада з авіаційних досліджень пропонує до 2050 року знизити такі викиди з авіаційних двигунів на 90%. Наша команда розпочала дослідження у цій галузі майже 20 років потому. За цей час ми розробили технологічні рішення, які можуть радикально знизити викиди оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Але поки що це перевірено тільки теоретичними розрахунками. Для успішного впровадження винайдених методів не вистачає експериментальних перевірок. Тепер вони будуть реалізовані у проекті” – розповів науковий керівник проекту Дмитро Долматов.

В рамках програми ЄС у Харківській області до реалізації проектів залучені Національний аерокосмічний Університет ім. М.Є.Жуковського “ХАІ” (Проекти AERO-UA, RADIAN, DiCoMi, AMBEC, ECHO, DENOX), Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Б. І. Вєркіна (проект TUMOCS), Національний науковий центр Харківський фізико-технічний інститут(проект EUROFUSION), Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна (проект MagIC) та Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця (проект EQUAL-IST “Gender Equality Plans for Information Sciences and Technology Research Institutions”).