Харківські фармкомпанії за перемогу на тендерах щомісяця платили 4 мільйона гривень “відкатів” (фото, відео)

Фото: npu.gov.ua

Харківські правоохоронці викрили корупційну схему придбання лікарських засобів для закладів охорони здоров’я. Зміст схеми в тому, що за перемогу на тендері по закупівлі медпрепаратів для лікарень представники аптек щомісяця платили керівникам медзакладів 4 млн грівень “відкатів”.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції України.

Під час моніторингу публічних закупівель правоохоронці виявили, що за результатам проведення тендерів на закупівлю медтоварів переможцями завжди стають одні й ті ж самі компанії. Крім того, вартість, яку вони пропонують приблизно на 40% вища від пропозицій інших учасників.

Фото: npu.gov.ua

У подальшому під час слідства було встановлено, що група компаній, в яку входять декілька пов’язаних між собою підприємств, що займаються оптовою торгівлею лікарськими товарами, стають переможцями публічних закупівель не тільки на території Харківської області, але і в інших регіонах країни. Для одержання перемог на конкурсних торгах із закупівлі для медичних закладів представники аптек звернулися із пропозицією до посадових осіб комунальних та державних закладів охорони здоров’я. Фармацевти пообіцяли, що у разі саме їх перемоги у тендерах, лікарі отримають від 5 до 25% «відкату» від загальної суми договору.

В прес-службі прокуратури Харківської області додали, що харківські фармацевти отримали щонайменше два тендери на загальну суму близько 3 млн. грн. на закупівлю медпрепаратів для лікарень Запоріжжя. Тобто сума перерахованих коштів особисто медпрацівникам склала близько 300 тис грн.

“Відкати” посадовці медичних закладів щомісяця отримували одразу після перерахування бюджетних коштів на рахунки групи компаній. Лікарі отримували «винагороду» на власні карткові рахунки або безпосередньо «в руки».

Фото: npu.gov.ua

Оперативники провели низку обшуків за місцем мешкання фігурантів, в офісах комерційних структур та лікарнях. Під час обшуків було вилучено понад 2,8 мільйони гривень та 30 тисяч доларів США, у тому числі підписані конверти з коштами, які призначалися для передачі у якості «відкатів» посадовцям медзакладів.

Наразі двом особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). А саме – директору підприємства групи компаній та менеджеру.

Фото: npu.gov.ua

Оперативники та слідчі продовжують заходу по встановленню кола осіб, які причетні до вчинення даного злочину, а також перевіряють підозрюваних на причетність до вчинення інших фактів протиправної діяльності.