Суд по Кернесу: мер та його адвокати не з’явилися на засідання (фото)

Фото: Сергей Ряполов/ Facebook

Сьогодні, 15 лютого, знов не відбулося засідання Полтавського апеляційного суду відносно скарги на закриття справи проти Харківського міського голови Генадія Кернеса та двох його охоронців. Ані Кернес, ані його адвокати до суду  не приїхали. На засіданні були тільки два охоронця – Віталій Бліннік та Євген Сміцький.

Про це Харків Times дізнався з онлайн-трансляції засідання.

Захисники Кернеса надіслали до суду повідомлення, що не можуть прибути з поважних причин. Так, Олександр Гунченко повідомив, що знаходиться в Харківській міській лікарні № 13 в зв’язку з загостренням хвороби. Він пообіцяв надати довідку з медзакладу. Інші повідомили, що поїхали у відрядження.

Прокурор Олександр Ганілов назвав дії захисників Кернеса саботажем. За словами Ганілова, те, що не з’явилися захисники мера не є поважною причиною для Генадія Кернеса не приїхати до суду.

“Суд зобов’язав Кернеса приїхати до суду…. Будь-яких перепон, щоб він не приїхав, не має. Так, зрозуміло, що це засідання має бути відкладене. А може, не буде відкладене. Можливо, суд вирішити слухати справу”, – заявив прокурор.

Фото: Сергей Ряполов/ Facebook

Прокуратура подала клопотання, щоб Кернесу призначили державних адвокатів, якщо його захисники не можуть добратися до Полтавського суду. Але колегія суддів не задовольнила клопотання.

Наступне засідання призначено на 5 березня, 14.30.

Фото: Сергей Ряполов/ Facebook

Як повідомляв Харків Times , з 12 листопада 2018 року Полтавський апеляційний суд не може розпочати розгляд трьох апеляцій на закриття кримінального провадження проти мера Харкова Геннадія Кернеса і двох його охоронців, обвинувачених у викраденні і тортурах активістів Євромайдану. Ні на одне засідання, призначене за три місяці, Геннадій Кернес не з’явився. Адвокати мера називали в суді різні причини неявки їх підзахисного. Так, Геннадій Кернес не приїжджав через погіршення стану здоров’я. Засідання, призначене на 18 січня, він пропустив тому, що не отримав повістку до суду. На попередне засідання, 1 лютого, Кернес відмовився їхати без охорони.

10 серпня Київський райсуд Полтави закрив кримінальне провадження проти мера Харкова Кернеса, обвинуваченого у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двох активістів харківського Євромайдану взимку 2014 року.

12 серпня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про необхідність повернення справи Кернеса на розгляд до суду – «для прийняття об’єктивного вироку».