В Харкові двоє молодиків заважали агітувати за “Самопоміч” (відео)

Фото: скрин відео

7 лютого біля станції метро «Героїв праці» двоє чоловіків забрали у агітаторів партії “Самопоміч” листівки, після чого один з молодиків вибив телефон з рук волонтера. Під час конфлікту невідомі казали, що не дадуть продовжувати агітацію. Про це повідомляє Громадянська мережа “Опора” з посиланням на харківський осередок “Самопомочі”, який оприлюднив відео конфлікту на своїй сторінці в Facebook. В “Самопомочі” додали, що на одному з чоловіків була символіка «Національного корпусу».

За словами члена виконкому харківської обласної організації «Самопоміч» Станіслава Шапаря, поки що невідомо, чи спричинили дії нападників будь-яку шкоду майну партії або агітаторів.

«Заяву в поліцію зараз готуємо, по-перше, щоб наступного разу не кортіло таке робити, а, по-друге, тому що нас обурила робота співробітників поліції, які бездіяли в цій ситуації. У агітаторів все було по букві закону, але поліцейські замість того, щоб захистити їх або зробити ще щось, щоб вичерпати цей конфлікт, як на мене, абсолютно по-хамськи вчинили, сівши в машину і поїхав» — заявив Станіслав Шапарь.

У «Національному корпусі» розповіли, що про інцидент знають, а нападник є одним із прихильників руху, але не є його активним членом.

«Ця ситуація не відображає позицію нашої партії, з «Самопоміччю» у нас нормальні відносини. З цією людиною проведено профілактичну бесіду, такого більше не повториться» — прокоментував інцидент голова харківського осередку «Нацкорпусу» Костянтин Немічев.

«Погоджуючись з правовою позицією викладеною в п. 3.1.2. Постанови Пленуму ВАСУ «Про практику застосування адміністративними судами положень КАСУ під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом» від 01.11.2013 №15, під виборчими правами необхідно розуміти не тільки право голосу на відповідних виборах, а й участь у роботі виборчих комісій як членів цих комісій, у проведенні передвиборної агітації, здійсненні спостереження за виборами та інших заходах у порядку, визначеному законами України. Тобто право на агітацію є виборчим правом, що захищається законом. Виходячи з цього, у зазначеному випадку органам Національної поліції слід перевірити факт наявності ознак кримінального правопорушення за ст. 157 ККУ (перешкоджання здійсненню виборчого права)» — коментує ситуацію радник ОПОРИ з юридичних питань Павло Романюк.

Як повідомляв Харків Times, суд оштрафував підприємницю через незаконну агітацію за Мураєва.