Ветерани АТО організували в Харкові курси жіночої самооборони

Фото предоставлено Игорем Пушкаревым / Фото надане Ігорем Пушкарьовим

Екс-бійці безкоштовно вчать представниць прекрасної статі постояти за себе. У програмі стрес-підготовки “Гарда” не лише ази самооборони і рукопашного бою, а й основи тактичної медицини, орієнтування на місцевості, володіння холодною та вогнепальною зброєю і навіть стрибків з парашутом.

Головне – загартувати дух

Щоб жінка змогла за себе постояти, недостатньо дати їй в руки ніж або автомат, обов’язково потрібні воля, рішучість і сміливість, вважає організатор стрес-програми “Гарда” Ігор Пушкарьов. Він упевнений: якщо загартувати дух, застосовувати зброю зовсім не обов’язково.

“Можна вивчити масу прийомів, але в потрібний момент – це все забудеться, тому ми моделюємо стресові ситуації і дивимося: засвоїли учениці матеріал чи ні”, – говорить Пушкарьов.

Спочатку, в 2016-м, проект стартував як тримісячні курси “Міцна жінка – вільна нація”. Заняття по жіночій самообороні організували бійці АТО після демобілізації. Участь в навчанні взяли більше 400 учениць. Охочих було так багато, що через два роки курси перетворилися в масштабну програму стрес-підготовки “Гарда”, головна мета якої – навчити захищатися від побутового насильства або випадкових нападів на вулиці.

Критеріїв відбору немає

На заняттях один навпроти одного можуть виявитися і викладачки вишів, і волонтери, і медики, і студентки, і бізнес-леді, і домогосподарки. Критеріїв відбору учасниць немає, підкреслюють організатори. Причому нерідко мами приводять на заняття дочок.

Волонтер Людмила Аннєнко шукала курси по самозахисту від початку війни на Донбасі. Саме тоді вона вперше подумала, що фізично повинна вміти захистити свою сім’ю.

“Сильну жінку завжди будуть поважати. Сильну – не в сенсі гнути підкови, – пояснює Людмила Аннєнко. – Чоловіки часто не чекають від жінки відсічі, а коли отримують, переживають шок”.

Є серед учасниць програми і ті, хто постраждав від нападу. Людмилу Бочарову-Шнурнікову пограбували кілька років тому – відібрали сумку з документами і грошима. Злочинець так і не був знайдений.

“Мені б мій досвід самооборони, який є сьогодні, та в той час! – вигукує Людмила. – Залишилася б і з сумкою, і з грошима, і з телефоном, а нападника скрутила б і в поліцію”.

Сумочка – теж зброя

Ольга Пащенко сміється, коли згадує, як хвилювалася на перших заняттях. Вона була найстаршою в групі – 57 років. Після кількох місяців тренувань впевнена: зможе захистити себе на вулиці, якщо буде загроза нападу.

“Перший раз вдарити живу людину на спарингу – це було найскладнішим, – згадує Ольга. – Коли почалися наші курси, більшість дівчат весь час вибачалися, коли наносили удари”.

Ігор Пушкарьов зазначає: на пропозицію захищатися тим, що є в їх сумочках, учениці спочатку дуже дивуються.

“Сумочка – теж зброя, – запевняє він. – У жіночій сумці найчастіше є ключі, гребінці, помада, аерозольний балончик, хустка, парасолька. Ми вчимо використовувати будь-яку річ в потрібний момент і контролювати ситуацію”.

На тренуваннях всіх навчають певним моделям поведінки і базовим рухам, підкреслює Пушкарьов. Але перше, що необхідно засвоїти, за його словами, – це відповідальність за свої вчинки.

Заняття проводяться по суботах і неділях з 10:00 до 13:00 за адресою: пр. Московський 47. Телефон: (063) 556-43-78.

Ганна Мінко, “Харьковский репортер”