Суд засудив Януковича до 13 років за держзраду

Фото: uapress.info

Оболонський райсуд столиці заочно визнав колишнього президента України Віктора Януковича винним у державній зраді та засудив його до 13 років позбавлення волі.

Про це повідомляє інформаційне агентство “Укрінформ”.
Вирок зачитав головуючий суддя Владислав Дев’ятко, який оголосив, що відлік терміну відбуття покарання почнеться з моменту затримання засудженого.

Крім того, суд ухвалив стягнути з екс-президента, який втік, на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561,20 гривень.

“Заходи забезпечення кримінального провадження, арешт на майно, накладені в межах даного кримінального провадження, залишити без зміни”, – оголосив суддя.

Звертаючись до сторони захисту, Дев’ятко зазначив, що Януковичу “не раз надавали можливість виступити в суді на свій захист, однак він цим не скористався”.

Що ж стосувалося пред’явленого колишньому главі держави звинувачення у пособництві посяганню на територіальну цілісність України, що привело до загибелі людей, суд визнав його недоведеним.

Як повідомляє інформагентство “Інтерфакс-Україна”, з точки зору суду, сторона звинувачення довела, що Янукович сприяв Російської Федерації у веденні агресивної війни проти нашої держави, але не зуміла довести, що в його діях був умисел “сепаратизму”.

“Сторона звинувачення, ви належними та допустимими доказами довели, що Янукович сприяв Російської Федерації у скоєнні злочину проти миру – ведення агресивної війни. За вказані злочини суд призначив обвинуваченому покарання, про яке ви тільки що почули”, – сказав Дев’ятко після оголошення вироку, роз’яснюючи його учасникам процесу. У той же час суддя зазначив, що сторона обвинувачення не надала суду переконливих доказів, що підсудний діяв також з “так званою метою сепаратизму”.

Таким чином, за ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) колишній президент був виправданий за недоведеністю обвинувачення.

Оголошення вироку тривало вісім годин. Сьогоднішнє засідання стало 90-м у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича. У ході розгляду цієї справи свої свідчення надавали теперішній глава України, президент Петро Порошенко та інші офіційні особи держави. Їхні свідчення були зачитані суддею в ході оголошення вироку. Одним з основних доказів у справі став лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України.