“Стриптизер у червоній бандані” дістався Харкова

Дивний флешмоб, що прокотився сусідніми державами наприкінці минулого та на початку цього року, досяг Харкова. Вчора, 9 січня, в Google Maps Міжнародний аеропорт “Харків” раптом почав носити ім’я відомого діяча російського андеграунду, лідера групи “Гражданская оборона” поета, рок-музиканта та художника Єгора Лєтова (1964-2008).

Сьогодні, 10 січня, на “перейменування” аеропорту відгукнулася навіть Харківська міська рада. Як повідомляє прес-служба міськради, “офіційну назву установи ніхто не міняв”.

Заступник мера Харкова з питань інфраструктури міста Євген Водовозов зазначив, що аеропорт є власністю міста, й тільки міська рада має право присвоювати йому те чи інше ім’я. Існує процедура перейменування, передбачена чинним законодавством України. На даний момент в Харківській міській раді немає звернень щодо перейменування Міжнародного аеропорту «Харків».

Однак, Лєтовим жарти не обмежилися. Кілька харківських навчальних закладів “отримали ім’я” бразильського стриптизера Рікардо Мілоса ( “стриптизера в червоній бандані”). Мілос прославився завдяки комічним роликам з еротичними танцями у відвертих трусах та впізнаваній бандані. Його ролики швидко набувають “вірусний” характер, а користувачі соцмереж намагаються спародіювати танцюриста.

У Харкові ім’я Мілоса “отримали” школи № 10, 17, 26, 95, 99 та 172, а також Харківський обласний медичний коледж і Житлово-комунальний технікум Харківського національного університету міського господарства ім. Бекетова.

За інформацією видання “Страна.UA” долі бути “перейменованим” в честь Мілоса не уникнув навіть Свято-Покровський чоловічий монастир.

Втім, місцеві “жартівники” (якщо, звичайно, вони були місцевими) не оригінальні. Перейменувальний флешмоб прокотився просторами Росії та Білорусі ще в грудні 2018-го. Так, 30 грудня “перейменуванню” на честь Мілоса піддалися храм, магазин, ліцей та кілька шкіл у Челябінську, а також будівля місцевої адміністрації в Єкатеринбурзі. Одночасно з Харковом пошесть спіткала білоруський Могильов, де Білорусько-Російський університет перейменовано на честь порно-актора Біллі Харрінгтона-молодшого, середня школа №31 стала філією Хогвартсу, а центральні бібліотеки замість Леніна й Маркса отримали ім’я (куди ж без нього) все того ж Мілоса.

Все це стало можливим після того, як Google запропонувала користувачам Google Maps, щоб уточнювати відомості про різні установи, можливість коригувати опис об’єктів на карті.