Активісти прибрали меморіальну дошку Островському з Пушкінської

Фото: Pozdniakov Vadym / Facеbook

Активісти демонтували меморіальну дошку радянському письменнику Миколі Островському з фасаду Інституту патології хребта та суглобів імені проф. М. І. Ситенка НАМН України на вул. Пушкінській, 80.

Про це повідомив у Facebook лідер організації “Світанок” Вадим Поздняков.

“У Харкові лишилась ще 1 анотаційна дошка та 3 бюсти Островському. Найближчим часом буде зроблено все те, щоб їх не було. Це не остання декомунізаційна новина. Днями буде ще”, – написав він.

Микола Островський лікувався в Харківському медико-технічному інституті (так тоді називалася установа) після того, як в 1922 році під час будівництва залізничної гілки для підвезення дров в Києві він сильно пошкодив хребет. 18-річного Островського частково паралізувало, пізніше у нього “скам’яніли” суглоби. Кілька разів він приїжджав на консультації до харківських медиків, а в 1927-м Островський залишився тут на тривале стаціонарне лікування. Тут у 1927 році письменник написав у палаті інституту автобіографічний роман “Народжені бурею”, рукопис якого була втрачений згодом при пересиланні до московського видавництва. Після проходження курсу лікування в Харкові письменник переїхав до Москви.