ТОП-7 гучних справ, які зависли в харківських судах

Фото: mediaport.ua

Рік тому, за день до Нового року, в Харкові розігралася гостросюжетна драма – невідомий захопив дев’ять заручників у відділенні “Укрпошти” біля станції метро “Київська”. Рішення у справі “терориста” Володимира Безуха суд досі не виніс. “Харківський репортер” зібрав резонансні розгляди, які слухаються вельми неспішно.

Захоплення “Укрпошти”

Операція з порятунку людей, які стали заручниками у відділенні “Укрпошти”, тривала кілька годин поспіль, змусивши городян забути про нарізку салатів і святкову метушню. Обійшлося без жертв – заручники зв’язали “терориста” й відкрили двері силовикам. Затриманим виявився напівп’яний чоловік з муляжами вибухівки та зброї – Володимир Безух.

Незважаючи на те, що на лаві підсудних він називав себе то Месією, то Христом, то сином Єви, експерти визнали його осудним. Аналіз крові показав, що Безух був неабияк п’яний, але сам він заявив: ретельно планував свій злочин.

“Я навмисне йшов на цей вчинок, планував дуже давно. Думав захопити інше приміщення. Чому зупинився на пошті – вона була ізольована ґратами, міцними дверима, тобто, я турбувався про свою безпеку і, скажімо так, присутніх в цьому приміщенні. Я заздалегідь купив навісний замок. В принципі, все розпланував до дрібниць “, – заявив обвинувачений на останньому засіданні.

На злочин, каже і сам Безух, і його мати, він зважився заради хвилини слави – до цього Володимир намагався стати знаменитим, то беручи участь у виборах мера, конкуруючи з Михайлом Добкіним, то записавшись на кастинг шоу “Битва екстрасенсів”.

З урахуванням всіх фактів і обставин, суд за рік так і не вирішив, яке покарання призначити Володимиру Безуху. Так довго розгляд триває тому, що спочатку експерти проводили психіатричну експертизу, потім чекали до суду потерпілих, яких аж дев’ять, а зараз ще й прокуратура визначається з тим, який термін просити.

“Ми приймемо рішення після дослідження всіх доказів, ще раз почувши, яка позиція у самого Безуха, тому що він у даний час не заперечує обставини, а й провину не визнає”, – заявив представник держобвинувачення Максим Мозговий.

Резонансні ДТП

Постійні очікування експертиз, довге опитування потерпілих і свідків, нескінченні клопотання захисту – ці обставини судочинства не дозволять харків’янам почути рішення й у двох інших резонансних справах минулих років.

ДТП за участю патрульних сталася вранці 10 липня 2016 року на перехресті вулиць Сумської та Динамівської. Зіткнулися поліцейський Prius, “Москвич-2140” та Samand. Під час аварії два пасажири “Москвича” – 18-річна автогонщиця Ганна Протасова-Ананьєва та її 27-річний чоловік, адміністратор нічного клубу Кирило Ананьєв – померли на місці. Водія “Москвича”, водія автомобіля Samand та його пасажира, а також двох патрульних госпіталізували. Підозру, а потім і звинувачення пред’явили 22-річному водієві патрульної машини Олександру Маматюку, який, за даними слідства, їхав на виклик зі швидкістю 100 км/год, але з вмикненою світловою сигналізацією. Незважаючи на проведені слідчі експерименти, рішення у справі досі немає.

Масштабне ДТП на початку вулиці Сумської сталося 18 жовтня 2017 року пізно ввечері. Lexus 20-річної Олени Зайцевої, їдучи на червоний сигнал світлофора, зіткнувся з автомобілем Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував 49-річний Геннадій Дронов. Водій одним з перших вивертав на Сумську, рушивши на жовтий. Після зіткнення Lexus вилетів на тротуар і збив 11 пішоходів. На місці загинули п’ятеро людей, ще один потерпілий помер від травм у лікарні.

Теракти біля Палацу спорту та в пабі “Стіна”

Ніяк не може винести рішення харківська феміда і в кримінальних процесах, що стосуються тероризму та територіальної цілісності. Третій рік Фрунзенський райсуд слухає справу щодо теракту біля Палацу спорту, в якому загинуло четверо харків’ян, двоє з яких – неповнолітні хлопці. Злочин було скоєно в річницю Революції Гідності. Трьох організаторів теракту затримали практично одразу. Провину вони не визнають, але в даному випадку спецслужби і прокуратура запаслися серйозними доказами. Ось тільки не зважаючи на них, засідання давно перетворилися в безглузді шоу підсудних, на яких їм викликають швидкі або вони озвучують відводи та інші клопотання – по суті справа практично не розглядається.

Немає остаточного вироку і з приводу підриву в рок-пабі “Стіна”, коли постраждали 9 осіб. На лаві підсудних – Марина Ковтун. Засідання у цій справі з разу в раз переносяться.

Справа екс-мера Слов’янська

Немає вироків і щодо учасників бійні біля Академії внутрішніх військ, яка сталася ще 19 лютого 2014 року, коли евромайданівці блокували вивезення курсантів до Києва. Міліцейські командири Олександр Гапура та Сергій Слободянюк, які були на місці в момент розправи невідомих над активістами, ходять до судів як на роботу, але їх справи не вперше призначають до нових розглядів через зміну суддів.

Така ж історія з Нелею Штепою, екс-мером Слов’янська, яка, судячи з даних слідства та збережених в мережі відео, з розпростертими обіймами зустрічала війська сепаратистів. Суд над нею давно перетворився в нескінченний саркастичний серіал – справа слухає вже п’ятий за рахунком і n-а колегія суддів. То їх відводять, то вони самі беруть відведення, але враховуючи, що цей процес не обмежений у часі, справа знову повернулося на круги своя – в Орджонікідзевському суді його ніяк не можуть розпочати слухати по суті.

Неля Штепа звинувачується в створенні терористичних організацій та замах на територіальну цілісність України. Їй загрожує довічне ув’язнення. Сама підозрювана провину не визнає, і каже, що просила Путіна ввести війська, тому що була в полоні у терористів. Три роки, з 2014-го по 2017-й, вона пробула в СІЗО, зараз адвокати добилися зміни запобіжного заходу за станом здоров’я підсудної. Чергове засідання у справі було призначене на кінець листопада, але потому перенесене на кінець січня вже 2019 року, – через те, що Неля Штепа потрапила до лікарні.

Кіра Волкова, “Харківський репортер”

Фото: mediaport.ua, соцмережі