На чиновників та силовиків харків’яни будуть скаржитися до Полтави

Территориальное управление Государственного бюро расследований в Полтаве находится на ул. Соборности, 37 (бывший дом профсоюзов). Фото: poltava.to.

В ряду правоохоронних органів прибуло – наприкінці листопада свою роботу почало Державне бюро розслідувань. Тепер саме до них, а не до прокуратури, треба звертатися з заявами про злочини чиновників та інших силовиків. Харків не увійшов до числа міст, де будуть розташовуватися територіальні офіси бюро. Найближче до нас відділення знаходиться в Полтаві.

Полтавський офіс очолив харків’янин

Високий професіоналізм, нордичний характер і довгий світлий плащ, як у Дейла Купера з серіалу “Твін Пікс”. Приблизно таким малюється більшості обивателів образ українських федералів – слідчих Державного бюро розслідувань (ДБР), створеного за подобою американського ФБР. Цей правоохоронний орган планували запустити ще в 2016 році, але процес досить довго гальмувався. Свою роботу Державне бюро розслідувань почало 27 листопада.

Його відкриттю передували дискусії навколо територіального поділу бюро і проведення конкурсу – нову структуру очолив юрист Роман Труба, якого окремі експерти називають несамостійною політичною фігурою.

Харків не увійшов до числа міст, де будуть розташовуватися територіальні офіси бюро. Найближче до нас відділення розташоване в Полтаві. Правда, очолив його Володимир Тимошко, який з 1999 по 2017 рік працював в ГУНП в Харківській області і дослужився до начальника слідчого управління.

Ефективність під питанням

Як харків’янам тепер подавати заяви, які вони раніше відносили до прокуратури, поки незрозуміло. В обласній прокуратурі кажуть: нові звернення вже не приймають і розслідують лише ті провадження, які були відкриті до 27 листопада. Слідчі бюро також візьмуть на себе справи, що стосуються корупції та порушень закону самими правоохоронцями. Раніше їх вели представники військової прокуратури, ДФС, СБУ та поліції. Ефективність нового правоохоронного органу викликає у юристів питання.

“Фактично – це лише відокремлене та перейменоване слідство прокуратури з колишніми працівниками системи, – вважає адвокат Юрій Аксьонов. – Як би ви його не називали, перейменування на ефективність мало впливає, якщо принципи роботи будуть ті ж”.

Атестацію не проходять одиниці

Ще одне питання, яке виникає у юристів, – взаємодія ДБР з НАБУ та НАЗК. По-перше, новий орган фактично може контролювати діяльність інших антикорупціонерів, що ставить їх під удар. По-друге, обиватель може заплутатися в кількості віконець – куди ж приносити заяви про корупцію.

Ніхто не застрахований і від “футболу” провадженнями між відомствами. Тому все може бути знову зведено до звернення до поліції, відзначають юристи і підкреслюють: відсоток відсіювання старих міліціонерів і заміни їх новими в Харкові – один з найнижчих. Це показала і загальна атестація, і наступні.

Причому на комісію потрапляють як ті, хто планує зайняти нову посаду, так й ті, на кого приходять скарги. Ось тільки таких звернень від харків’ян надходить одиниці, кажуть в атестаційної комісії поліцейських.

Незважаючи на те, що дані про майбутні атестації комісія регулярно публікує на сторінці в Facebook, суспільство багато в чому байдуже до своєї участі у реформуванні поліції. У підсумку атестація зводиться до психологічних і юридичних тестів, а вони, на жаль, не виявляють чесність і порядність діючих поліцейських.

Володимир Федоренко, “Харьковский репортер”