У Харкові до 300-річчя Григорія Сковороди створили незвичайний мурал (фото)

Фото предоставлено Анастасией Худяковой

У центрі Харкова, на стіні збудованого на початку ХХ століття за проектом архітектора Олександра Ржепішевського шестиповерхового будинку по вулиці Римарській, 19 з’явився мурал українського поета та філософа Григорія Сковороди. Проект було реалізовано до 300-річчя від дня народження українського генія, який ми відзначатимемо у грудні 2022 року.

Про це Харків Times авто проекту харківська художниця Анастасія Худякова.

Для створення мурала було обрано найвідоміший портрет Григорія Савича, можна сказати, еталонний. Обличчя Сковороди з цього портрета можна побачити на купюрі номіналом 500 грн. А ось у Харкові мислитель зображений максимально близько до оригіналу – майже на повний зріст та з книгою в руці.

“Мурал лаконічний, без фону, можна сказати мінімалістичний. Не хотілося перевантажувати, робити ще якісь елементи, хотілося сакцентувати увагу на самій персоні, на філософі”, – поділилася Анастасія Худякова

Мурал виконаний в оригінальній техніці – він був намальований на плитах пінополістиролу – матеріалу, що використовується для утеплення будинків. А потім зібранийі прикріпленийдо стіни будинку.

Створювала мурал Анастасія у своїй майстерні. Ці роботи зайняли кілька місяців.

“Спочатку листи склеювали, потім ґрунтували, потім наносився контур, який потім розфарбовували будівельною фасадною фарбою, потім накрили захисним шаром лаку”, – поділилася подробицями художниця.

Усього конструкція налічує 70 елементів. Розміри зображення: 18 метрів заввишки і 13 метрів завширшки. Художниця зазначила, що покритий захисним лаком мурал у сонячну погоду трохи блищатиме.

Монтаж зображення на стіну зайняв один день і був виконаний у день народження Григорія Сковороди, 3 грудня. Анастасія вважає символічним, що проект було повністю реалізовано саме у день, коли народився мислитель.

На стіну зображення закріпили за допомогою будівельного клею. За бажанням його можна буде демонтувати. Монтажні роботи художниці допомогла виконати бригада альпіністів. Необхідну техніку, зокрема, автовежу надали в Департаменті житлово-комунального господарства Харківської міськради.