Помер харківський скульптор, автор “Скрипаля на даху” (доповнено)

Фото: city.kharkov.ua

16 листопада раптово помер харківський скульптор, народний художник України Сейфаддін Гурбанов.

Про це Харків Times дізнався з некрологу, опублікованого на сайті Харківської міської ради.

Харківський міський голова Ігор Терехов висловив співчуття рідним та близьким Сейфаддіна Гурбанова.

«Прийміть щирі співчуття у зв’язку з непоправною втратою. Пішла ціла епоха. Роботи Сейфаддіна Гурбанова багато в чому визначили нинішній скульптурний вигляд Харкова. Професіонал та неперевершений майстер, він створив такі пам’ятники, які стали візитними картками Харкова та заслужили народну любов. «Скрипаль на даху», «Перша вчителька», «Інспектор ДАІ», «Сім чудес Харкова» та багато інших не залишають байдужим нікого: часом вони просто змушують посміхнутися, іноді – задуматися про вічне. І зовсім недавно ми разом відкривали пам’ятник у Сквері мислителів… Він міг зробити ще так багато! Але життя часто буває несправедливим. Сил вам у цей скрутний час. Сумуємо разом із вами», – говориться у співчутті Ігоря Терехова.

Заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан підтвердила журналістам, що Гурбанов помер від COVID-19. “Це було у Туреччині”, – сказала вона.

Довідка. Сейфаддін Гурбанов Алі огли народився 19 жовтня 1962 року в Нахічевані Азербайджанської РСР. У 1989 році закінчив Харківський художньо-промисловий інститут.

2004 року Сейфаддіну Гурбанову присвоєно звання Заслуженого художника України, 2010 року – Народного художника України. Доцент кафедри скульптури Харківської державної академії дизайну та мистецтв.

Почесний громадянин Харківської області, нагороджений Почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава», Міжнародним орденом «Свята Софія», Міжнародною нагородою «Сократ» британського університету в Оксфорді.

Автор низки пам’ятників у Харкові (нобелівському лауреату Іллі Мечникову, архітектору Олексію Бекетову, «Скрипаль на даху», «Перша вчителька», «Інспектор ДАІ», «Древо життя»), пам’ятника Мусліму Магомаєву в Києві, Григорію Сковороді в Любляні (Словенія) та ін. Є автором державних та міжнародних нагород: «Золотий ягуар», «Європейська якість», «Вища проба», «Золотий меркурій», «1000-річчя».