У Харкові відкрили пам’ятник художниці Марії Раєвській-Івановій

Фото: Харків Times

Пам’ятник Марії Раєвській-Івановій, першій професійній художниці України, що на той момент перебувала в складі Російської імперії, відкрили в Харкові.

Монумент встановили перед головним входом до Харківської державної академії дизайну і мистецтв, повідомляє кореспондент Харків Times.

Відкриття відбулося 7 жовтня і було приурочено до 100-річчя академії.

Пам’ятник був створений в 1998 році. Його автор, випускниця кафедри скульптури Неля Вітвіцька, зробила скульптуру для дипломної роботи. Під час заходу студенти академії провели на відкритому повітрі майстер-класи з живопису, естампу, каліграфії і виставки скульптурних робіт, ретроавтомобілів.

Довідка: Марія Іванова народилася в 1840 році в селі Гаврилівка на Харківській області в заможній родині поміщиків. Освіту здобула за кордоном. Зокрема, в Дрездені вивчала німецьку мову і літературу. Також в цьому місті в майстерні професора Ергардта навчилася малювання і живопису, у скульптора Кірхгода брала уроки ліплення. В Міланській академії наук українка вивчала лінгвістику, історію, зоологію і геологію.

Після повернення на батьківщину Марія Іванова хотіла відкрити художню школу, але без диплома не мала права цього робити. Але смілива дівчина виборола собі це право. Вона звернулася до Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі. Представила до приймальної комісії свої роботи і блискуче здала теоретичний іспит – це був перший в Російській імперії випадок, коли жінка була допущена до іспиту в Академію мистецтв. Допуск вона отримала після того, як з Дрездена прийшла ствердна відповідь на запит академіків, чи дійсно Марія Іванова вчилася живопису. Успішно пройшовши всі випробування українка отримала звання вільного художника і здійснила свою мрію – відкрила спеціальну художню школу, де викладала разом з чоловіком Сергієм Раєвським до 1896 року.

За 27 років заклад випустив 885 учнів. Серед них відомі художники і архітектори Сергій Васильківський, Олександр Данилевський, Петро Левченко, Костянтин Первухін, Олексій Бекетов, Володимир Беклемішев.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові відкрили пам’ятник Нізамі.

Фото: Харків Times