Харківський суд постановив повернути знаменитому будинку Гінзбурга на Пушкінській його історичний вигляд

Майже через чотири роки після початку тяжб прокуратура виграла позов про відновлення пам’ятки архітектури на Пушкінській, 19. Власник квартир на верхньому поверсі повинен відновити первісний вигляд даху.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Постановою Харківського апеляційного суду задоволено позов Київської окружної прокуратури Харкова до власника мансардних приміщень про відновлення пам’ятки містобудування й архітектури, розташованої на вул. Пушкінській, 19 у Харкові.

Історія почалася у 2017 році. Тоді працівники прокуратури в мережі Інтернет натрапили на обурення громадськості «можливою незаконною реконструкцією», яка проводилася власником двох квартир, розташованих на мансардному поверсі будинку № 19 по вул. Пушкінській.

У прокуратурі з’ясували, що це не просто житловий будинок, а пам’ятка містобудування та архітектури місцевого значення. Тож будівельні роботи, які змінюють її первісний вигляд суперечать вимогам Закону «Про охорону культурної спадщини». Роботи ведуться без відповідного дозволу Департаменту містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, без авторського нагляду, а проект не затверджений в установленому порядку.

Зібравши всі докази, в лютому 2018 року прокуратура подала до Київського районного суду Харкова позов до власника зазначених квартир. Але Київський райсуд цей позов не задовольнив.

Не погодившись із рішенням суду, прокурор оскаржив його в апеляційному суді.

Постановою Харківського апеляційного суду від 6 липня 2021 року рішення суду першої інстанції скасовано, позов прокуратури задоволено повністю, власник квартир зобов’язаний відновити мансардний поверх будинку до стану, що існував до початку будівельних робіт.

Однак, додамо від себе, не тільки верхній поверх, а й весь будинок зараз виглядає нежилим, що викликає деякі побоювання за долю архітектурного шедевра.

Як повідомляв Харків Times, правомірність реконструкції «будинку Гінзбурга» по Пушкінській, 19 мав розглянути Верховний суд. Департамент містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації спільно з прокуратурою подали до Верховного суду апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовив у задоволенні позову прокуратури про скасування дозволу ДАБК України на реконструкцію пам’ятника архітектури на вул. Пушкінській, 19 в Харкові.

Перше засідання Харківського апеляційного суду у цій справі мало відбутися 19 грудня 2019 року.

У грудні минулого року суд задовольнив позов прокуратури про відновлення пам’ятника архітектури місцевого значення, розташованого в центрі Харкова, на вулиці Гоголя, 2.