«Айна, де мої шістнадцять з половиной тишч?»

Иллюстрация Л. Владимирского к повести А. Толстого "Буратино"

Після заяви голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук про те, що, за її відомостями, середня зарплата акторів харківських театрів становить 16,5 тисячі гривень, аж так «високооплачувані» діячі мистецтва не залишилися байдужими. Айні Леонідівні відповіли у різних жанрах – у графіці й у пісні.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлень у соцмережах.

Голова Харківської облдержадміністрації Айна Тимчук 11 березня, жодного разу не глянувши у камеру, озвучила розмір зарплати у харківських театрах, який «порахували» в обладміністрації, – 16,5 тисяч гривень. З точки зору губернаторки, «це велика зарплата».

Однак справа в тому, що хоч якось наблизитися до цієї цифри актори могли б тільки у тому випадку, якщо б їм виплачували повну зарплату з усіма належними на сьогодні надбавками. При цьому для отримання цифри, наближеної до озвученої Айною Леонідівною, працівник театру повинен бути актором вищої категорії, майстром сцени, мати вислугу років у театрі не менше 20 років, працювати в академічному театрі. Але навіть при дотриманні всіх цих умов, згідно з «альтернативним підрахунком» актора Харківського театру ляльок Володимира Шапошникова, виходить трохи більше 11 тисяч, та й то «брудними», на руки – менше дев’яти. А що казати про молодих акторів, про бутафорів, костюмерів, декораторів, робітників сцени та інший театральний люд, для якого жодних надбавок немає?

Втім, навіть така зарплата тим небагатьом, хто має на неї право, вже давно не снилася. Належних надбавок працівникам харківських театрів не платять, у тому числі й 100% надбавку в зв’язку із карантином, визначену законодавством. Працівники театрів вже звикли отримувати в касі від тисячі до півтори тисячі гривень. За словами харківських служителів Мельпомени, востаннє вони отримували хоч якісь гроші на початку лютого – неповний аванс. До слова, в інших містах і областях картина набагато благополучніша.

А у Харківській області на останній сесії облради кошти, що виділяються театрам, народні обранці разом скоротили більш, ніж удвічі – у минулому році виділили 133 мільйони гривень, а у цьому – 54.

Департамент культури і туризму обладміністрації також був дещо спантеличений озвученою губернаторкою цифрою захмарних театральних зарплат. Директор департаменту Людмила Терещенко зізналася Суспільному, що «ця цифра може бути некоректною».

«Ми зробили запит на Департамент фінансів з роз’ясненням щодо алгоритму підрахунку, бо нам самим це теж цікаво — наші розрахунки відрізняються. За розрахунками Департаменту культури і туризму, за 2020 рік середня заробітна плата у театрах склала 6900 гривень», – дивується Терещенко.

Але так чи інакше, вчора, 17 березня, харківські театри отримали від Департаменту «лист щастя», що пропонує виплатити зарплати «лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого в планах використання бюджетних коштів та фактично одержаних обсягів валових доходів». При цьому від театрів зажадали терміново-терміново, до завтрашнього дня, 19 березня, надати Департаменту калькуляцію розрахунку вартості квитків, розрахунок ринкової вартості квитка з урахуванням усіх комунальних та інших витрат, розрахунки потреби у видатках без урахування підвищення посадових окладів за статус «академічний», надбавок за складність і напруженість у роботі та – вишенька на торті! – пропозиції щодо оптимізації штатних розкладів, зокрема, технічного персоналу театрів. Ну, всі ж розуміють, що у даному контексті розуміється під «оптимізацією», правда?

У понеділок, 22 березня, працівники театрів мають намір вийти під стіни ХОДА з акцією протесту. Ну а сьогодні соцмережі повняться творчою відповіддю облраді, обладміністрації та особисто Айні Леонідівні. Тут і флешмоб  #де16тішч, і недобрі карикатури, й музичні привіти.

Фото: Alexey Borisov/Facebook

Ситуація залишає безліч питань. Губернаторку невірно поінформували? Губернаторка свідомо бреше на камеру? Губернаторці просто незручно називати справжні цифри зарплат в театрах, і вона прикрашає дійсність? Тидищ!