Харківські правозахисники підтримають Кіпіані та “Vivat” у суді за позовом Медведчука

Фото: Вахтанг Кипиани/Facebook

Харківська правозахисна група (ХПГ) має намір надавати підтримку журналісту Вахтангу Кіпіані, харківському видавництву “Vivat” і друкарні “Юнісофт” у справі про позов політика Віктора Медведчука з вимогою заборонити поширення книги Кіпіані “Справа Василя Стуса”.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Facebook директора ХПГ, голови правління Української Гельсінської Спілки з прав людини Євгена Захарова.

“Харківська правозахисна група підтримує цю справу, як стратегічну, і буде захищати свободу вираження поглядів”, – написав Захаров.

На його думку, позов Медведчука навряд чи буде задоволений, “бодай у частині заборони розповсюдження книги”.

Раніше головний редактор видання “Історична правда” український журналіст, публіцист й історик Вахтанг Кіпіані повідомив, що свіжообраний нардеп і голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Медведчук подав на нього в суд, щоб захистити свої “честь, гідність і ділову репутацію” та “спростувати недостовірну інформацію”, нібито наведену в тексті книги Кіпіані “Справа Василя Стуса”.

“Медведчук вимагає заборонити поширення (продаж) у будь-якій формі і на будь-якій території примірників цієї книги”, – написав Кіпіані у Facebook.

Перше засідання за цим позовом має відбутися 2 жовтня у Дарницькому суді Києва.

Відомо, що Медведчук виступав у якості адвоката на процесі за звинуваченням українського поета й дисидента Василя Стуса у 1980 році. Василь Стус відмовився від адвоката Медведчука, однак суд не взяв його відмову до уваги. Згідно з матеріалами процесу, Медведчук фактично виступив на боці обвинувачення, визнав вірною “кваліфікацію дій” свого підзахисного та у своїй промові на суді заявив, що “всі злочини Стуса заслуговують покарання”. А на захист свого підзахисного адвокат не знайшов інших аргументів, крім того, що Стус “виконував норму” за місцем своєї роботи й переніс важку операцію на шлунку.

Суд призначив Стусу найтяжче можливе покарання – 10 років таборів. На свободу поет вже не повернувся – він помер практично рівно 34 роки тому – в ніч з 3 на 4 вересня 1985 року у карцері пермської політзони ВС-389 / 36-1.

Колишній адвокат Медведчук досі не вважає, що у будь-чому порушив адвокатську етику, виправдовуючи себе тим, що роль адвоката у політичних процесах в СРСР була мінімальною і він не міг врятувати Василя Стуса.

У той же час українські адвокати Роман Тігікало та Ілля Костін, проаналізувавши матеріали того судового процесу, прийшли до однозначного висновку, що “адвокат зі своїми обов’язками не впорався” і більш того “фактично став посібником сторони звинувачення, діяв всупереч і нормам права, і вимогам професійної етики”.

Як повідомляв Харків Times, Виконком Харківської міської ради 28 серпня ухвалив рішення про увічнення пам’яті колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.) Юрія Шрамка, що суперечить вимогам Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистської ) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки “.