Слідчий з Харкова просить Зеленського посилити покарання за корупцію

Фото: gaz.kherson.ua

На сайті Президента України збирають підписи під електронною петицією, автор якої просить посилити кримінальну відповідальність за корупцію.

Про це ХарківTimes дізнався з реєстру електронних петицій на сайті глави держави.

Петицію під під назвою “Про посилення кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення” зареєструва 7 серпня користувач Шарнін Андрій Васильович. На думку автора, корупційні правопорушення є однією з основних загроз національній безпеці. Він просить посилити кримінальну відповідальність за корупційні правопорушення, серед яких називає хабарництво, незаконне збагачення, зловживання службовим становищем в особистих цілях та інші злочини, передбачених розділом XVII Кримінального кодексу України.

Для підозрюваних у цих злочинах автор пропонує “передбачити санкціями відповідних статей КК України реальну і безальтернативну (без права внесення застави) міру пресеченія- утримання під вартою”.

Також він пропонує віднести корупційні злочини до тяжких і особливо тяжких, що спричинить посилення покарання за подібні правопорушення.

“Прошу передбачені зазначеними вище статтями Кримінального кодексу України кримінальні правопорушення віднести за класифікацією злочинів, згідно зі ст. 12 КК України, до категорії тяжких та особливо тяжких з внесенням відповідних змін до їх санкцій, визначити єдиний основний запобіжний захід – позбавлення волі з мінімальним терміном ув’язнення від 5 років до 10 років, а за вчинення цих злочинів за обтяжуючих обставин (надвисока майнова, правова шкода, завдана державі, юридичній чи фізичній особі, інші тяжкі наслідки) – понад 10 років”, – йдеться в петиції.

За інформацією відділу комунікації Нацполіціі області, Шарнин Андрій Васильович обіймає посаду заступника начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області.

Щоб глава держави розглянув петицію, яка опублікована на сайті Президента України, вона повинна набрати не менше 25 тисяч голосів за 90 днів. Через півтори доби після опублікування, станом на 10.00 9 серпня, петиція набрала 180 голосів. Залишилося 88 днів і 24 тисячі 820 голосів.

Петицію “Про посилення кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення” можна підписати тут.

Як повідомляв Харків Times, на сайті Президента України зареєстрована петиція з проханням до офісу глави держави ініціювати комплексну перевірку підрозділом «К» Служби безпеки України та Генеральною прокуратурою діяльності Харківського міського голови Геннадія Кернеса.