Харківського мандрівника випустили із в’язниці в Ірані, де його затримали за «шпигунство»

Фото: А. Сурин/Facebook

Харків’янин, який здійснював навколосвітню подорож, дивом врятувався з іранської в’язниці, де його арештували за шпигунство.

Про це мандрівник і блогер Артемій Сурін написав на своїй сторінці у Facebook, передає ХарківTimes.

“На волі! Повірив у це лише зараз, виїхавши за територію Ірану. Завершилося це пекло. В’язниця, допити, судилища, безправ’я, приниження. Завершилося все”, – написав харківський блогер Артемій Сурін на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, 8 липня харківський мандрівник, який здійснює навколосвітню подорож, повідомив, що його затримали в Ірані за те, що він користувався дроном. Звільнити Артемія Суріна вдалося за допомогою Посольства України в Ісламській Республіці Іран.

“Головне, що хочу сказати – я не порушив закон. Я невинний. Якби знайшли б хоч мікрон щонайменшого порушення, не писав би зараз цей пост, ніхто б звідти не випустив. Шпигунство – це стаття, за яку дають довічне, або ще гірше”, – написав Артемій у соцмережі.

За словами мандрівника, він мав дозвіл на зйомку, його дрон було зареєстровано і перевірено на кордоні з Ірану під час в’їзду з Пакистану. Затримали його на другий день перебування в країні, коли він знімав за допомогою дрона місто Харанак. Вже за 15 хвилин після початку зйомки приїхала поліція. Його звинуватили в тому, що він знімав поліцейський відділок, що схоже на шпигунство.

Мандрівнику вдалося зв’язатися з консулом України, але потім його привезли до поліцейського відділку, забрали дрон і паспорт. Після допиту уже на наступний день призначили розгляд його справи в суді. Суддя звинуватив його у шпигунстві і прийняв рішення про арешт. Артемій удав, що в нього приступ панкреатиту і під приводом, що йому потрібні ліки, зміг взяти телефон зі своєї сумки в авто. Пізніше у туалеті він встиг написати повідомлення консулу і пост у Facebook.

Через якийсь час Суріна разом з його місцевим водієм відправили на допит у Корпусі вартових Ісламської революції. Там переглядали відзняте відео мандрівника, сторінки в соцмережі блогера про його навколосвітню подорож, статті на ноутбуці. Після цього представник Корпусу прийняв рішення закрити справу, не побачивши нічого підозрілого. Перед мандрівником вибачилися, пригостили кебабом, хлібом та напоєм і відпустили.

Як тільки він вийшов з будівлі Корпусу, зателефонував консулу України, який порадив йому залишатися в готелі і ні з ким більше не зв’язуватися. Бо «схід – тонка справа, ситуація могла змінитися за годину, все висить на волоску».

Дипломатичне авто проїхало 700 км з Тегерана до Аркадана, щоб забрати мандрівника. Далі його швидко відвезли до столиці на територію посольства.

Фото: bbc.com

“З того моменту я юридично не залишав територію України (дипломатичний автомобіль, будівлю посольства), фізично перебуваючи при цьому на території Ірану. Я був, фактично, евакуйований нашими дипломатами з Ардакана, і укритий в безпечному місці – посольстві України. Там я побачив, усвідомив, і був вражений тією підтримкою, яку надавали дипломати тут, і багато людей в Україні, поки я був в Іранської в’язниці», – розповів мандрівник.

10 липня його вивезли на кордон з Азербайджаном. Тепер з прикордонного міста він планує рухатися в бік Баку, звідки продовжить свою навколосвітню подорож.

«Зараз я в Азербайджані, в прикордонному місті Ленкарань. Знайду попутку або автобус і вирушу в сторону Баку, в місто, де живуть друзі. Я вільний. І їду додому. На власній шкурі, побачив, що Україна вміє рятувати своїх. СПАСИБІ моєї Країні», – написав Артемій Сурін.