СБУ затримала російську інформаторку, яка «зливала» позиції Сил оброни на Харківщині

Контррозвідка Служби безпеки України викрила ворожу інформаторку, яка з червня по вересень 2022 року передавала окупантам геолокації підрозділів ЗСУ, що були зосереджені на Куп’янському напрямку. Також вона повідомляла про наявне важке озброєння та орієнтовну кількість особового складу українських військ.

Про це Харків Times повідомили речник СБУ в Харківській області Владислав Абдула та прес-служба прокуратури області.

За даними слідства, під час захоплення міста Балаклія Ізюмського району місцева мешканка виїхала тимчасово переїхала жити до підконтрольного українській армії селища Андріївка Ізюмського району.

Для збору інформації 36-річна місцева жителька обходила прифронтову місцевість та приховано фотографувала місця тимчасового базування Сил оборони. Потім відповідні координати та текстовий опис відправляла через месенджер «Телеграм» зв’язковому російської розвідки. Ним виявився її знайомий колаборант, який на той час перебував у складі окупаційного «мвс рф» у Балаклії. Отримані відомості він передавав кадровим співробітникам спецслужби рф.

У подальшому отримані відомості загарбники планували використати для стримування контрнаступальних дій підрозділів ЗСУ, але ворогу це не вдалося.

Після звільнення Харківщини жінка повернулася до деокупованої Балаклії, де намагалась знищити докази своєї співпраці з агресором. Втім, співробітники СБУ задокументували злочинні дії зловмисниці, а потім встановили її місцеперебування і затримали. Під час обшуку за місцем затримання фігурантки вилучено мобільний телефон з доказами злочинної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили жінці про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ з метою надання її незаконним збройним формуванням). Підозрювана перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років тюрми.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці затримали 57-річну колишню вчительку молодших класів у селі Лук’янці Липецької громади Харківської області, яка співпрацювала з окупантами.