Григорій Сковорода просить допомоги

Музей всесвітньо відомого філософа Григорія Савича Сковороди у селі Сковородинівка на Богодухівщині Харківської області, зруйнований внаслідок прямого влучання російської ракети у травні 2022 року, оголосив збір коштів на фінансування аварійних робіт з консервації будівлі та відновлення пошкоджених експонатів. Збір оголошений напередодні 301-річчя славетного філософа, яке відбудеться завтра, 3 грудня.

Про це Харків Times повідомили в музеї у рамках акції «301 друг Сковороди».

На думку авторів цієї ідеї, зібрана сума стане частиною співфінансування протиаварійних робіт та збереже музей від тотального руйнування. Дозволить провести реставрацію пошкоджених внаслідок ракетного удару експонатів музею. Надасть час на підготовку до проведення реставраційних робіт. Приверне увагу міжнародних фондів та донорів до музею. Й, нарешті, дасть учасникам акції «спільнотворення та вічну подяку від наступних поколінь».

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Ціль проекту – зібрати три мільйони гривень. Для цього учасникам пропонують оголосити в межах цього великого проєкту власні маленькі збори по 5 тисяч гривень.

«Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитись до підтримки музею — культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає пам’ять для майбутніх поколінь», – зазначають у музеї.

У музеї заявляють, що незаконсервована будівля може остаточно не пережити ще одну зиму. Не зовсім зрозуміло, чому консервування будівлі досі не проведено, хоча ще рік тому, у грудні 2022 року Міністерство культури заявляло, що гроші для цього готова надати ЮНЕСКО.

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Як повідомляв Харків Times, 6 травня 2022 року о 23:10 вчора рашистські агресори обстріляли село Сковородинівка у Харківській області. Пряме влучення снаряду в дах будівлі Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди викликало пожежу, яку гасили до ранку.

За відомостями Мінкульту, на відновлення музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка у Харківській області, який у травні зруйнувала російська ракета, потрібно приблизно 112 млн грн. Зараз є кошти лише на консервацію зруйнованого росіянами музейного комплексу.

У травні 2022 про спрямування на відновлення музею 7,5 млн гривень заявила «Укрпошта».

Мінкульт заявив про створення благодійного фонду для збору коштів на відновлення музею всесвітньо відомого філософа.

У листопаді 2022 переможці Євробачення того року – гурт Kalush Orchestra – передали на відновлення музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка у Харківській області, який у травні зруйнувала російська ракета 330 тисяч гривень.