Для відновлення зруйнованого російською ракетою музею Сковороди створять благодійний фонд

Врятувати від остаточного знищення Національний музей всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди у селі Сковородинівка Богодухівського району Харківської області может тільки термінове відновлення, яке потребує великих витрат. Для цього створено благодійний фонд, який збиратиме кошти не тільки від держави, а й від благодійників, міжнародних донорів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення міністра культури України Олександра Ткаченка.

За його словами, вже є попередні домовленості з низкою західних партнерів, які виявили готовність фінансувати відновлення музею. Сумісними зусиллями держави та благодійників можна буде швидко відновити історичну будівлю, від якої після влучання рашистської ракети залишился тільки стіни. Час в даному випадку може лише погіршити зруйноване. В тому числі через погодні умови.

“Держава контролюватиме збір коштів, і він буде публічним, тож кожен зможе спостерігати що і куди йде. Вже було проведено інспекцію та був визначений перелік робіт, потрібних для відновлення музею.”, – підкреслив міністр.

Довідка:

Музей розташований у маєтку XVII століття, де в останні роки життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. Музей було відкрито у 1972 році, і у травні поточного року планувалося відзначати його 50-річчя.

Взимку цього року ми відзначатимемо 300-річчя великого філософа, чиє ім’я знають і поважають в усьому світі. Але для брудних російських загарбників, які при слові «культура» хапаються за РСЗО, яких більш за все вражають металопластикові вікна та комп’ютери в українських школах, туалети в сільських будинках та асфальт на вулицях наших сіл, це не значить нічого. в нашій памʼяті та на сторінках книжок, а й фізично.

Як повідомляв Харків Times, увечорі 6 травня пряме влучення снаряду в дах будівлі Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди викликало пожежу, яку гасили до ранку.

Харківські правоохоронці розпочали досудове розслідування порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК).