Kalush Orchestra передали на відновлення музею Сковороди понад 300 тисяч гривень

Переможці Євробачення 2022, гурт Kalush Orchestra передав 330 тис. грн на відновлення музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка у Харківській області, який у травні зруйнувала російська ракета.

Про це Харків Times довідався з повідомлення міністерства культури та інформаційної політики України.

Музиканти зібрали гроші, продавши свій контрабас під час туру в США та Канаді.

“На одному з наших концертів у Вашингтоні у нас з‘явилась ідея влаштувати додатково благодійний аукціон. Нам вдалося продати новенький контрабас, на такому зазвичай грає наш Сашко Кондратюк, і отримати чималу суму”, — цитує лідера гурту Олега Псюка пресслужба Мінкульту.

Довідка:

Музей розташований у маєтку XVII століття, де в останні роки життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. У мирні часи музей в Сковородинівці був визнаний одним з шести «туристичних магнітів» Харківської області наряду із Шарівським палацово-парковим комплексом, музеєм художника Іллі Рєпіна в Чугуєві,

Григорій Савич Сковорода – український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали Сократом.

3 грудня цього року ми відзначатимемо 300-річчя великого українського філософа, чиє ім’я знають і поважають в усьому світі. До 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди Нацбанк ввів в обіг монету номіналом 20 гривень, присвячену мислителю.

Як повідомляв Харків Times, увечорі 6 травня пряме влучення снаряду в дах будівлі Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди викликало пожежу, яку гасили до ранку.

Для відновлення зруйнованого російською ракетою музею Сковороди створять благодійний фонд. “Укрпошта” випустила марку, частину прибутку від продажу якої отримає зруйнований музей.