Міськради на Харківщині бажають їздити на престижних авто

Наслідки обстрілу Змієва. Фото: fakty.com.ua

Комунальне підприємство «Зміїв-Сервіс» оголосило торги на придбання автомобіля Hyundai Tucson очікуваною вартістю 1,7 мільйона гривень, а Чугуївська міськрада уклала договір з ТОВ Фірма «Алмаз Мотор, ЛТД» щодо придбання Toyota Land Cruiser за 1,9 мільйона гривень.

Про це Харків Times стало відомо з публікацій Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

Обидві згадані автівки 2023 року випуску. При цьому Hyundai Tucson, який з незрозумілих причин знадобився зміївським комунальникам, повинен бути у комплектації Top plus, а Land Cruiser, потрібний Чугуївській міськраді, – обов’язково новий і чорного кольору.

Як з’ясували антикорупційники стосовно зміївської автівки, «у технічній специфікації жодним чином не зазначено, що автомобіль буде мати спеціальне обладнання для роботи комунальників. Поставка автомобілю має відбутись до кінця року».

ХАЦ з’ясував, що автівка Hyundai Tucson «має фронтальні подушки безпеки водія і переднього пасажира, бічні подушки безпеки та шторки безпеки в кабіні, різні системи безпеки, камеру заднього виду, тризонний клімат-контроль, круїз-контроль, електрорегулювання сидіння водія, підігрів сидінь та керма, систему кругового огляду, контурну підсвітку інтер’єру, преміальну акустика Krell тощо. Гарантія становить три роки або 100 000 км пробігу із третього року». В автосалонах така машина коштує близько 39 000 доларів.

Цікава також і схема, за якою в Змієві хочуть придбати той Hyundai та й ще три Renault Duster. Як з’ясували журналісти видання Kharkiv.Today, «купівлю проведуть не через міську раду, а гроші на автівки передадуть у вигляді фінансової підтримки комунальному підприємству КП “Зміїв-Сервіс”, а вони вже закуплять машини. Загальна сума закупівлі складе 4 млн. 438 тис. 995 грн: Нyundai Tucson (за 1 млн. 758 тис. 400 грн.) та три Renault Duster (два за 1 млн 720 000 тис. грн. і один за 960 тис. 595 грн.)».

І цю закупівлю Зміївська міськрада цілком схвалила, бо, за словами мера Змієва Павла Голоднікова, автівки для міськради купували «вже давно», а у бюджеті міста є «вільні кошти, які треба потратити, щоб не забрали».

«У нас «Опель», уже тричі ремонтували двигун, його ремонт ще раз це 300 000 гривень. Ще рік-два, і старости у нас підуть пішки», – жалівся Голодніков.

Це – той самий Голодніков, що обрався головою Зміївської міської ради від партії «Слуга народу» у 2020 році. А минулого літа правоохоронці оголосили йому підозру в заволодінні бюджетними коштами під час проведення ремонту дошкільного закладу, але суд відмовився його відсторонити від посади. Тепер йому, мабуть, дуже кортить покататися на престижному авто з преміальною аудіосистемою.

Наслідки обстрілу Чугуєва. Фото: slovoidilo.ua

Як повідомляв Харків Times, у серпні правоохоронці викрили в Харківській області групу з чотирьох осіб, які привласнили бюджетні кошти, виділені на ремонт дошкільного навчального закладу . Очолював групу мер одного з міст, розташованих неподалік Харкова. Згідно із повідомленнями ЗМІ, під слідство потрапив міський голова Змієва Павло Голодніков.