Власницю агрофірми з Великого Бурлука, яка вивозила до рф зерно, відправили під варту

Співробітники СБУ затримали власницю фермерського господарства, яка під час окупації частини Харківської області вивезла до рф українське зерно на 13 млн грн.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За даними спецслужби, під час окупації фермерка добровільно почала співпрацювати з ворогом. Вона «зареєструвала» власний бізнес в створеній російськими окупантами “адміністрації”. І продовжила вести господарчу діяльність, пов’язану вирощуванням і продажем оптових партій зернових та олійних культур.

У липні-серпні минулого року на її господарстві зібрали понад 2 тис. тонн врожаю на загальну суму близько 13 млн грн.

“В подальшому колаборантка вивезла всю партію зернових до Білгородської області і продала російським агрохолдингам. При цьому частину одержаного «прибутку» вона перерахувала до бюджету країни-агресора у вигляді «податків».”, – повідомив Владислав Абдула.

За інформацією Нацполіції області, зловмисницею виявилася 74-річна мешканка селища Великий Бурлук.

Після звільнення Куп’янського району зловмисниця намагалася «залягти на дно» і таким чином уникнути правосуддя. Однак, правоохоронці знайшли її і затримали.

Жінці повідомили про підозру за ч. 4 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 170 000 грн), або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Суд обрав їй запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, співробітники СБУ затримали 48-річного керівника сільськогосподарського підприємства з Куп’янського району, який під час окупації постачав загарбникам м’ясо зі своєї ферми.